Diari La Veu del País Valencià
El moviment feminista de València denuncia que ha rebut 8 multes per la vaga d’aquest 8 de Març

VALÈNCIA. El moviment feminista de València denuncia que està patint “noves mostres de repressió per part de l’Estat”. Poques setmanes després del 8M del 2018, el moviment feminista de València va rebre 12 multes, per més de 6.000 euros, “emparades sota l’antidemocràtica llei mordassa” per presumptes faltes d’ordre públic durant el dia de la vaga.

Segons explica el col·lectiu, en aquell moment les causes que es van al·legar contra les feministes van ser demanar a un policia que parlara en valencià, ocupar els carrers durant una vaga legal, informar en piquets i protestar per la violència policial exercida contra les activistes.

Després de fer diverses accions de denúncia i d’haver aconseguit la paraula del delegat de govern espanyol, Juan Carlos Fulgencio, de revisar les multes –”cosa que no ha fet”, lamenten–, “la repressió continua”. Així, les feministes estan a l’espera d’arribar a judici després de més d’un any fent al·legacions i denunciant que aquestes multes atempten contra el dret de manifestació durant una vaga feminista legalment convocada.

Huit denúncies més

Diverses activistes denuncien que han rebut 8 multes de tipus administratiu arran de la seua participació en la vaga feminista de 24 hores del 8M d’enguany. Les quanties d’aquestes multes sumarien quasi 5.000 euros.

Les feministes consideren que es tracta “d’un nou atac repressiu contra tot el moviment feminista” i assenyalen la delegació del govern espanyol i Juan Carlos Fulgencio Tejedor com a principals responsables. Per tot això, el moviment feminista demana la retirada de totes les multes del 8M en processos oberts de l’any passat i de l’actual.

Sancions de 601 euros per tallar el trànsit

Tal com han confirmat fonts de la delegació del govern espanyol, s’ha iniciat una proposta de sanció de 601 euros per a huit dones que el passat 8M van tallar el trànsit en dues carreteres d’entrada i eixida a la ciutat de València. Aquest expedient de proposta de sanció ha sigut iniciat per la secretària general de la delegació i, en aquests moments, està en procés d’al·legacions.

Segons les fonts de la delegació, durant les protestes del 8M es van tallar al trànsit la V-21 i la confluència entre Ausiàs March i la rotonda dels hams, a l’eixida cap a la Pista de Silla (V-31); totes dues “en hora punta”.

Això, expliquen les mateixes fonts, significa que les huit dones han incomplit l’article 36.3 de Llei 4/2015 de protecció de la seguretat ciutadana, que estableix sancions per causar desordres en les vies, espais, establiments públics o obstaculitzar la via pública amb mobiliari urbà, vehicles, contenidors, pneumàtics o altres objectes que suposen una alteració greu de la seguretat ciutadana.

L’article recull el que es consideren causes greus i molt greus, que van entre els 601 i 30.000 euros de sanció. En el cas de la proposta iniciada per la delegació del govern espanyol, indica la de menor quantia, 601 euros.

Denúncies d’HazteOir

Per la seua banda, el moviment feminista també vol denunciar que ja són dues les companyes detingudes, junt amb un activista LGTBQI, pels fets ocorreguts el passat 5 de març del 2019, quan l’autobús de l’associació ultracatòlica HazteOir va tractar d’entrar a València amb el missatge ‘#StopFeminazis; no es violencia de género, es violencia doméstica’, il·lustrats amb una figura del dictador Adolf Hitler amb els llavis pintats.

Les tres persones detingudes han sigut denunciades per HazteOir, estan imputades per delictes d’incitació a l’odi i se’ls demana 17.000 euros a cadascuna.

Les feministes denuncien que aquests fets no són aïllats ni tampoc coincidència, sinó que formen part “de l’estratègia repressiva cap al moviment feminista exercida per diverses branques del sistema patriarcal, que se sent amenaçat davant la força i l’autonomia adquirides pel feminisme en aquests dos anys”.

Comparteix

Icona de pantalla completa