Mulet insisteix a exhumar també Primo de Rivera i "dinamitar" el Valle de los Caídos

Segons el senador de Compromís, mantenir el fundador de Falange provoca que "aquest feixista serà el centre del mausoleu, sense poder-se resignificar el conjunt"
26 octubre 2019 11:57h
El fundador de Falange continua amb un lloc exclusiu al Valle. / IMATGE D'ARXIU

VALÈNCIA. El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha criticat que el govern espanyol "continua sense voler donar un tractament a les restes del fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera, i que les manté en un lloc privilegiat en el mausoleu franquista del Valle de los Caídos".

Mulet ha explicat que el 2018 va preguntar al govern espanyol "quan pensava resignificar el Valle de los Caídos, extraient els cadàvers del dictador Francisco Franco i de José Antonio Primo de Rivera", i ha explicat que la resposta "es va limitar a explicar allò sabut per tots i totes", segons ha indicat la coalició en un comunicat.

"El passat 24 d'agost el Govern va aprovar el Reial decret llei 10/2018, pel qual es modifica la Llei 52/2007, del 26 de desembre, per la qual es reconeixen i amplien drets i s'estableixen mesures en favor dels qui van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la dictadura. Aquest reial decret llei estableix i regula el procediment per a l'exhumació i trasllat de les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos i va ser convalidat pel Congrés dels Diputats el passat dia 13 de setembre", va contestar el govern espanyol a la pregunta de Mulet, segons ha indicat.

El senador ha criticat la "covardia" de l'executiu espanyol per a "donar resposta sobre les restes de Primo de Rivera" i ha lamentat que "el Reial decret llei 10/2018 diu que en el Valle de los Caídos només podran jeure les restes mortals de persones mortes a conseqüència de la Guerra Civil espanyola, com a lloc de commemoració, record i homenatge a les víctimes de la contesa".

En aquest sentit, Mulet ha denunciat que "això permet la permanència d'un delinqüent condemnat i cap d'una banda de pistolers, fundador de la Falange, una organització d'inspiració feixista i clares simpaties cap al nazisme, que propagava la pràctica de la violència com la seua manera d'actuar, sota una estructura paramilitar". 

"Aquesta persona va ser convertida en un màrtir per part dels colpistes, en una espècie de mite sense meréixer cap mena de reconeixement especial", ha agregat.

Per al portaveu de Compromís, "que aquesta persona continue mantenint un lloc privilegiat, en el centre del temple, al mateix nivell fins ahir que el dictador i genocida Francisco Franco, ens porta a la situació que, amb Franco per fi fora del Valle de los Caídos i Primo de Rivera dins, aquest feixista serà el centre del mausoleu, sense poder-se resignificar el conjunt".

Insisteix a "dinamitar el Valle de los Caídos"

Al seu parer, "allò normal seria treure totes les restes de les persones allí enterrades i retornar-les als seus familiars o donar-los sepultura digna i no amuntegats com a trofeus, com estan ara, i amb el cas de Primo de Rivera fer el mateix i després dinamitar el Valle de los Caídos", ha defensat.

Així mateix, ha afegit que, "mentrestant, l'ideòleg de la Falange Espanyola no pot continuar un segon més en un lloc destacat i preeminent". "És un insult a totes les víctimes del franquisme, és un insult també a tots i totes les demòcrates. Un feixista continua sent el centre d'un mausoleu mantingut amb milers d'euros de diners públics a l'any", ha defensat.

El senador ha assegurat que "o es treu a José Antonio Primo de Rivera o el Valle de los Caídos continuarà sent el centre de pelegrinatge dels feixistes".

Finalment, ha apuntat que "el Reial decret llei 10/2018 va poder perfectament haver contemplat una solució com que cap de les víctimes de la Guerra Civil tingués un lloc preeminent en el recinte, però van obviar abordar aquest cas, igual esperen un altre al·luvió de titulars fàcils amb un nou episodi".

"La significació del Valle ja era la mateixa 30 anys abans que Franco fos allí enterrat. Treure Franco i deixar José Antonio converteix el Valle en el projecte d'exaltació ideal falangista", ha afegit.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next