Diari La Veu del País Valencià
Diversos col·lectius s’agrupen per a impulsar un ‘lobby’ per la normalització lingüística en la universitat

VALÈNCIA. Aquest dijous es va presentar a La Nau de la Universitat de València la coordinadora pel Valencià en l’Ensenyament Universitari públic (VEU), un col·lectiu que naix amb la voluntat d’unir els agents estudiantils i les entitats “que sempre hem treballat per la defensa de la llengua i que ho fem per separat”, tal com va explicar l’estudiant de Sociologia i portaveu de VEU Marta Gascó.

D’aquesta manera, s’obri l’oportunitat de “col·laborar per a situar la llengua al centre de l’agenda política i social”. Tal com expliquen des de VEU, ara “s’inicia una etapa nova de col·laboració amb l’objectiu compartit de la defensa del valencià i de normalitzar la nostra llengua en l’àmbit universitari”.

Els impulsors de VEU reconeixen que “la presència del valencià a les universitats públiques del País Valencià es caracteritza per una marcada heterogeneïtat, la qual cosa ha portat al fet que s’hagen adoptat dinàmiques molt distintes en cada institució”. “Aquest fet ha dificultat l’aplicació d’una norma comuna i, en conseqüència, les universitats basen la seua política lingüística en la voluntat política proposada per la institució”, afegeixen.

Aquest nou ‘grup de pressió’ naix a la Universitat de València però no descarta estendre’s a altres universitats del territori –en el cas de l’UJI, però, ja existeix el Col∙lectiu de la Universitat Jaume I per la Llengua i la Cultura (CULC)–. Dins de la plataforma ja estan Escola Valenciana, la Plataforma per la Llengua, ACPV i els sindicats STEPV, BEA, SEPC i Acontracorrent. Però a VEU no hi ha només estudiants. Els seus objectius són unir tota la comunitat universitària i situar el valencià com a llengua de prestigi i, per això, també estan representats el personal d’administració i serveis, i el personal docent i investigador de la Universitat de València. A més de Gascó, en la presentació van participar Francesc Marí, per la banda del PAS, i Alícia Martí, pel PDI.

Gascó va explicar que, quan va començar els estudis universitaris, es va adonar que “la llengua realment no estava al lloc que li pertocava” i que, més enllà de les actituds individuals, el que cal és un treball col·lectiu “per a fer del valencià una llengua vehicular”. Per a Martí, VEU és “una bona plataforma per a unir tota la comunitat universitària i lluitar per la dignificació del valencià”.

Pel que fa a Marí, va destacar que la Universitat de València té un pla d’increment de la docència en valencià “que està funcionant prou bé” i que aquesta institució acadèmica és “capdavantera” respecte de la resta d’universitats valencianes però que “encara no és suficient”. Per a ell, la normalització lingüística ha d’abastar tots els àmbits, “no solament el de la docència, sinó també la investigació i les empreses vinculades”.

“Viure plenament en valencià; poder anar a la cafeteria i trobar els menús en valencià; poder anar als concerts de benvinguda i que hi haja grups en valencià”. Aquestes van ser les peticions de Gascó, qui va afegir que vol tindre la possibilitat de fer tota la seua vida universitària –”fora de les aules també”– en valencià.

La pròxima data que tenen apuntada al calendari és el 13 de març, quan se celebrarà una assemblea oberta en què es podran fer adhesions a títol individual o col·lectiu: “Els impulsors d’aquesta coordinadora tenim les nostres inquietuds, tenim les nostres propostes, però amb la idea que tot el món hi puga participar”.

“Nosaltres tenim moltes idees i molt interessants, ja les anireu descobrint, però volem que qualsevol persona que tinga alguna inquietud distinta o que trobe que no hem pensat en alguna cosa puga proposar-la”, va concloure la portaveu de la coordinadora.

Comparteix

Icona de pantalla completa