Diari La Veu del País Valencià
El ‘fracàs’ de la Primavera Àrab

ACN / Brussel·les.

Els estats del sud i l’est del mar Mediterrani registren pitjors resultats que fa tres anys en independència de la justícia, corrupció, perspectives econòmiques, llibertat d’expressió o drets de les dones. És la principal conclusió de la cinquena enquesta Euromed que aquest dilluns ha presentat a Brussel·les l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed). La majoria dels 838 experts consultats alerten que la primavera àrab no ha complit les expectatives de democratitzar la regió, però són optimistes de cara al futur. Tunísia és l’estat que té més bones perspectives per consolidar una transició ordenada i satisfactòria els propers anys. També destaquen el Marroc, Jordània i el Líban.

Síria, que viu una cruenta guerra civil des de fa tres anys, i Líbia, que no acaba de trobar l’estabilitat després de la caiguda del règim d’al-Gadafi, són els estats més corruptes, amb menys llibertats civils i amb menys perspectiva de millora.

Els experts consideren que els Estats Units, Rússia i l’Iran són els països amb més influència a la regió i destaquen que la Unió Europea perd pes. El club dels 28 es percep com el principal soci comercial i econòmic dels països mediterranis, però el seu grau d’influència és menor pel que fa a l’impuls de l’estat de dret i de reformes democràtiques. Els enquestats també es mostren especialment escèptics sobre la capacitat mediadora de la UE a l’hora de resoldre conflictes.

Pel que fa a l’avaluació de les polítiques europees destinades a la mediterrània, quatre de cada 10 enquestats consideren que van tenir molt poc impacte als països destinataris. De cara als propers anys, els experts consultats recomanen que s’han de prioritzar les reformes polítiques per enfortir la democràcia i que també s’han de focalitzar esforços en crear ocupació, promoure reformes administratives, gestionar la migració i estudiar la possibilitat d’establir una zona de lliure comerç euromediterrània.

Comparteix

Icona de pantalla completa