Diari La Veu del País Valencià
Antón García Abril acomiada el Festival de Música de cambra de Godella
RedactaVeu / Godella

“He hagut de venir fins a Godella per a escoltar dos de les interpretacions més brillants de les meues obres que he sentit mai”, va afirmar emocionat i agraït aquest aragonès Premi Nacional de la Música. Es tractava de Los Cantos del plenilunio, per a flauta i violí que van interpretar Álvaro Octavio i Juan Carlos Garvayo i del Quartet d’Agrippa en el qual van demostrar les seues qualitats Goga Dimchevski, Alejandro Friedhoff, Juan Carlos Garvayo i Joan Enric Lluna.

Precisament, un altre Lluna, Juan Lluna -el pare del director del Festival i pintor de reconegut prestigi-, va regalar al músic homenatjat un quadre costumista pintat per ell mateix. El comiat, al ritme del jazz de Paquito D’Rivera, i els sols de Goga Dimchevski i Alejandro Friedhoff van precedir el gran regal que van oferir els músics, no solament a García Abril, sinó a tot el públic, amb les variacions de Happy Birthday de Peter Heidrich.

Un final emotiu per a un festival que havia començat en plena tempesta del dijous i en el mateix escenari, el teatre Capitoli. Amb un públic entregat que va poder gaudir de tres obres de música de cambra d’alt nivell i que van servir per a obrir boca de cara als dies següents. En la primera d’elles, el Quintet Fontela, format per joves talents, va interpretar Three shanties de Malcolm Arnold. A continuació, el Trio HobXv 25 de Joseph Haydn va ser interpretat per Rafel Jezierski, Víctor Ambroa i Carles Marín. Moonwinds Ensemble, sota la direcció artística de Joan Enric Lluna, va acabar amb la Schubertiada Octet D.803 en fa major, de Franz Schubert.

L’endemà, el protagonisme exclusiu va ser per als joves talents. El reposat sol d’estiu va lluir en la vesprada del divendres, igual que els músics al Centre d’Art Villa Eugenia. El concert va arrancar amb el duo de Tarek Tebsamani i Pablo Ballester, que va donar pas al primer moviment del Quartet Op. 64 nº5 The Lark, de Haydn. Posteriorment, el Quintet Fontela va tornar a l’escenari, aquesta vegada amb l’obra de Salvador Brotons, Essentiae Vitae. El mateix quintet va culminar la vesprada amb la saxofonista Beatriz Tirat, que abans havia actuat en solitari amb Periplé, de Paul Mefano. Junts, van oferir Scaramouche, per a saxo i quintet de vent, de Darius Milhaud.

El dissabte a la nit, l’ermita de Campolivar es va vestir de gala per a rebre el tercer concert del festival. Joan Enric Lluna, Alejandro Villanueva i Higinio Arrué interpretaren el Trio KV Ahn 229 per a dos clarinets i un fagot de Mozart. Va seguir el Quintet per a trompa i cordes KV 407 també del compositor austríac. En la següent obra, Lluna va tornar a l’escenari juntament a Matthew Baker amb la sorprenent i ovacionada interpretació jazzística de Benny’s Gig per a clarinet i contrabaix de Golud. La vetlada va acabar amb el Quartetto de Gioacchino Rossini, que va deixar al públic amb ganes de seguir gaudint de la música en el màgic enclavament de la urbanització godellenca.

Sense apenes temps per a recuperar-se, va arribar la “improvisada” orquestra del Festival, una experiència “certament contradictòria en un festival de música de cambra però que ens permet reunir-nos a l’escenari a tots els músics que participem aquests dies i compartir una obra”, tal com va assenyalar Lluna qui va deixar el clarinet per a dirigir la Simfonia nº45 en fa sostingut menor de Joseph Haydn. En la segona part van fer la seua aparició Mozart, amb el Concert per a piano nº17 en el qual Carles Marín va actuar com a solista i els Aires gitanos de Sarasate, amb el genial Goga Dimchevski al violí.

Va ser la virtuosa catifa roja perfecta per a rebre al gran protagonista del Festival, García Abril, que va arribar el dilluns per a assistir a l’assaig obert del concert de cloenda i que va oferir una pedagògica i distesa xarrada-sopar a la qual van poder participar totes les persones que ho van desitjar i gaudir amb la paraula i l’obra d’un dels grans savis de la música que han posat banda sonora a multitud de generacions.

Comparteix

Icona de pantalla completa