Diari La Veu del País Valencià
30 banderes negres a platges del País Valencià per abocaments orgànics

RedactaVeu / EP / València

Ecologistes en Acció del País Valencià ha lliurat 30 banderes negres a platges de tot el País Valencià que han superat els valors legals establerts per la normativa sobre la qualitat d’aigües de bany principalment en el seguiment de la contaminació orgànica en les costes valencianes. A més, s’exposen banderes negres generals projectes com Castor, la modificació de la Llei de Costes o les prospeccions petrolieres, segons ha informat l’organització en un comunicat.

Els punts del litoral que han rebut aquesta identificació per les dades de rendiment i el tractament que reben són, en les comarques del Nord, les de Vinaròs, Benicarló, Peníscola, Alcossebre i Cap i corb d’Alcalà de Xivert, Torreblanca, Orpesa, Benicàssim, Borriana, Moncofa i Xilxes.

A les comarques Centrals, les platges amb pitjor qualitat de l’aigua són Sagunt, la Pobla de Farnals, Canet d’en Berenger, Pinedo-2, El Saler i el Perellonet de València, El Perelló i Mareny de Barraquetes de Sueca, l’Estany de Cullera, la Goleta de Tavernes de la Valldigna, Gandia-La Sabor i Oliva i Oliva Nova Sector 5 i 6.

Per la seua banda, les comarques del Sud compten amb Els Poblets-el Verger, Dénia, Xàbia, Cims del sol-6 de Benitatxel, Moraira-Teulada, Calp, Toix-Mascarat d’Altea, Altea, Benidorm, la Vila Joiosa, La Mercè al Campello, Alacantí Nord, Muntanya Orgegia i Rincón de León d’Alacant, Arenals d’Elx, Santa Pola, Guardamar i Torrevella.

Anàlisi del funcionament de les depuradores d’aigües residuals

Ecologistes indica que aquest informe s’ha basat en les “escasses dades disponibles”, de les quals “gran part” són obtingudes del Ministeri de Medi Ambient, amb el treball voluntari d’activistes de diferents nivells, i s’ha enfocat cap als principals impactes i amenaces en les costes del País Valencià, principalment en la contaminació per abocaments orgànics.

A més d’aquests episodis de contaminació orgànica, l’estudi analitza una mostra percentual del funcionament de les estaciones depuradores d’aigües residuals de tot el territori del País Valencià, fent una anàlisi del seu funcionament, després es concedeix una sèrie de banderes negres a cert nombre de poblacions estudiades.

A part d’aquestes banderes negres concretes, les banderes negres generals s’assignen a grans projectes o amenaces sobre el litoral, com el projecte Castor, la modificació de la Llei de costes, les prospeccions petrolieres, o els recents impactes sobre espais protegits emblemàtics com el Parc Natural de l’Albufera.

Finalment, per a tancar l’informe i com a mostra puntual, s’exemplifica el que haurien de ser les actuacions positives sobre el litoral amb un “punt verd” a l’actuació de neteja d’enderrocs que es va realitzar en l’Illa de Tabarca, arran d’una activitat de voluntariat reivindicatiu que es va organitzar des d’Ecologistes en Acció.

Comparteix

Icona de pantalla completa