Diari La Veu del País Valencià
Una mostra de solidaritat especial per als discapacitats del Sahara

RedactaVeu / Algemesí

L’AAPSD (Associació d’Ajuda a Persones Saharauís amb Discapacitat) és una associació que tracta d’ajudar persones (majoritàriament xiquets) amb discapacitat profunda que viuen en els campaments de refugiats del Tindouf (Sàhara Occidental).

Aquesta associació es va crear l’any 2012 i està formada majoritàriament per persones d’Algemesí, encara que també hi ha membres de València i d’altres pobles de la Ribera.

La trajectòria de l’associació en aquesta tasca solidària començà a l’octubre de 2012, quan es realitzà una primera visita als campaments de refugiats del Sahara Occidental per fer l’estudi de camp per a poder dur a terme els diferents projectes de cooperació, juntament amb el personal del Ministeri d’Afers Socials del Front Polisario. En aquest primer viatge visitaren al voltant de 100 famílies per veure quines persones eren susceptibles de rebre l’ajuda del projecte.

L’AAPSD actua directament en els campaments de refugiats per fer més digna la vida d’aquestes persones i de les seues famílies, a través de dos programes.

El treball dels fisioterapeutes és fonamental

El programa Escola de Formació
Aquest programa d’ajuda consisteix en tallers de formació dirigits a personal sanitari i a familiars impartits per part de fisioterapeutes de l’associació. A més, aquest programa es complementa amb la construcció de cadires adaptades a les persones amb discapacitat, segons un prototip creat pels propis fisioterapeutes de l’associació. Es tracta de, mitjançant aquestes cadires, millorar substancialment el dia a dia d’aquestes persones i facilitar el seu tractament. En les visites als campaments s’ensenya els fusters locals a construir-les amb material que tenen al seu abast en els campaments, i a les famílies, com utilitzar-les.

A l’octubre del 2013 es posà en marxa aquest projecte, amb una estada de 15 dies amb els fisioterapeutes de l’AAPSD, que realitzaren l’escola de formació per a personal sanitari i familiars, acompanyats d’altres membres de l’AAPSD, que dugueren a terme el programa d’ajuda domiciliària.

Projecte Rafael Sanus

Aquest programa consisteix en el lliurament periòdic de material destinat a millorar l’atenció domiciliària de (medecines, alimentació, bolquers, etc.). Aquest lliurament de material es coordina amb el personal encarregat de l’assistència social dels campaments, per veure quines són les necessitats més apressants de les famílies que es troben dins el programa d’ajuda.

Aquest programa d’ajuda domiciliària es complementa amb la participació tots els anys en la Caravana de la Pau, que parteix des de molts punts de l’estat i que porta medecines, menjar, etc., als campaments del Sahara. A l’any 2013 l’AAPSD aportà a la caravana 15.000 bolquers, i enguany ha aportat 10.000 bolquers, 600 litres de gel/xampú, 390 kg de detergent i 260 Kg de menjar (arròs, llegums, oli, etc).

Ensenyant a fer cadires adaptades

L’AAPSD es finança mitjançant l’apadrinament dels xiquets (8,3 € al mes), i tots els recursos que s’aconsegueixen s’inverteixen en els projectes d’ajuda, que continuaran el 2015 amb una nova visita als campaments, en aquest cas, que es té previst que siga al mes d’abril.

El viatge d’enguany serà del 5 al 20 de setembre, i l’equip de cooperants estarà format per tres fisioterapeutes i una persona encarregada de la intendència del viatge. Els tres fisioterapeutes tractaran de donar continuïtat al treball efectuat en els viatges anteriors, donant assistència en fisioteràpia a les persones apadrinades situades a les wilayes (campaments) d’Awserd i El Aioun, i persistint en la confecció i aplicació de cadires adaptades per a aquelles persones que més ho necessiten. L’encarregat de la intendència coordinarà, junt amb el personal del Ministeri d’Afers Socials del Front Polisario, l’entrega de material destinat a millorar l’atenció domiciliària de tots els apadrinats, i a totes les wilayes dels campaments de refugiats.

Cada any se celebra una assemblea general oberta amb tots els membres de l’associació, tots els padrins del projecte, i qualsevol persona que estiga interessada en participar en els diferents programes, en la qual s’explica l’estat dels programes, quines activitats s’han fet durant l’any, les perspectives de futur, els comptes de l’associació i com i en què s’han gastat els diners.

El repartiment del material recollit

Amb l’execució dels diferents projectes de cooperació L’AAPSD pretén millorar les condicions de vida de les persones amb discapacitat profunda que viuen en els campaments de refugiats del Tindouf, i també sensibilitzar el nostre entorn davant les injustícies i desigualtats del món, així com també promoure una societat més justa i solidària.

Pots consultar en aquestes adreces:

http://www.ajudasaharauisdiscapacitats.org/

https://www.facebook.com/projecterafael.sanus

https://twitter.com/aapsd1

Comparteix

Icona de pantalla completa