Diari La Veu del País Valencià
Centenars d’estalviadors segrestats per ‘el Corralito’ del Banc de València
RedactaVeu / València

Un nou escàndol de preferents i subordinades al Banc de València. Milers d’afectats que van invertir en un “termini fix” podrien perdre el 90% dels estalvis.

D’aquesta forma es demostra el fracàs de les mesures dutes a terme, on prevalen l’interès de la banca davant el consumidor, i l’escàs control del Banc d’Espanya i de la CNMV sobre la comercialització de productes de risc a estalviadors.

ADICAE està agrupant a afectats per a interposar una demanda col·lectiva contra Banc de València, la demanda col·lectiva a més de ser més econòmica, dóna més força a la causa i pot donar solucions a tots els consumidors, ja que ha segut un engany col·lectiu. Aquesta entitat ha estat venuda a Caixabank per 1€, després de ser sanejada pel FROB. ([email protected]).

Banc de València es col·lapsa, i amb ell cauen els milers d’estalviadors que es van veure obligats a canviar les seues participacions preferents i deute subordinat. Els titulars de preferents i deute subordinat van patir, a principi de febrer, un bescanvi per accions, amb forts quitaments d’entre el 85 i el 90%, valorant l’acció a 0,01 euros.

Per açò, dimecres passat es va celebrar una assemblea d’afectats al Centre Cultural la Nau de València, una reunió molt tibant on van acudir prop de 400 persones convocades per ADICAE. Per aquest motiu, es van haver de fer dues reunions.

A la reunió, es va decidir intentar negociar amb l’entitat bancària abans d’acudir a la Justícia, encara que per l’experiència aquestes accions, no solen donar resultats positius, per tant, tal vegada, hi haurà que interposar una demanda col·lectiva, ja que és molt més barata que l’opció d’anar cadascú pel seu compte.

“El perfil de la gent afectada és aquell al qual es podia enganyar fàcilment”, va explicar Juanjo Puertos, portaveu de la Plataforma d’Afectats de les subordinades de Castelló de la Ribera.

Puertos va explicar que durant l’assemblea un home de sobte es va alçar per manifestar que pese a tot el que ens esta passant, el més important és la salut i demanar ajuda, ‘no vull que us passe igual que al meu pare que aquest matí ha segut ingressat amb una angina de pit per culpa d’aquesta situació’.

En el mateix sentit es va pronunciar Juanjo Puertos, un dels impulsors de la Plataforma d’Afectats de Castelló de la Ribera: “No hem de perdre l’esperança i convidem a tots els afectats de la Ribera que s’acosten a la nostra plataforma on els ajudarem en tot el que siga necessari”. ([email protected])

Sens dubte, els experts consideren que aquest ‘engany’ és un dels més escandalosos de la banca espanyola.

En els fullets que van signar els clients apareixien com a dipòsits amb ‘imposició a termini’, fent creure als consumidors que estaven contractant un termini fix, encara que era un producte d’alt risc.

Aquest fet demostra, “a més del frau perpetrat contra els estalviadors, el fracàs d’aquests bescanvis obligatoris imposats com a solució a la comercialització de les preferents i altres productes tòxics amb la finalitat d’obtenir liquiditat”, segons ADICAE.

El FROB va injectar 4.500 milions d’euros al Banc de València però, al novembre, l’entitat va ser adquirida per Caixabank, la gran beneficiada, per 1€. Com ja havia anunciat ADICAE, el gran beneficiat segueix sent la banca, mentre que el consumidor carrega amb les pèrdues de les reformes.

Ací pugueu vorer un document elaborat per ADICAE amb format pdf d’intruccions, preguntes i respotes.

Comparteix

Icona de pantalla completa