Diari La Veu del País Valencià
El 84% del País Valencià vol un programa plurilingüe en valencià
RedactaVeu / València

A l’abril de 2014 la Generalitat Valenciana va publicar un baròmetre on es preguntava quin model lingüístic preferirien els valencians i les valencianes a l’hora de dur els fills i filles a l’escola. El resultat va ser contundent: el 84% dels enquestats van dir que volien que els xiquets i xiquetes pogueren estudiar en valencià.

D’eixe percentatge, un 68% dels enquestats van dir que volien un programa on l’alumnat dominara el valencià, el castellà i l’anglés. Un 15,1% van dir que volien que l’alumnat dominara només el valencià i el castellà.

Per tant, segons subratlla Escola Valenciana, “la major part de la població valenciana vol -segons el baròmetre de Presidència de la Generalitat Valenciana- que els seus fills i filles estudien en un programa bilingüe o trilingüe on la nostra llengua tinga una presència destacada en l’ensenyament”.

Només un 30% de l’alumnat pot estudiar en valencià com a llengua vehicular

Ara com ara, segons Escola, només el 30% de l’alumnat pot estudiar en el programa educatiu que permet dominar les dues llengües oficials i tindre un millor domini d’un idioma estranger com l’anglés.

“L’únic programa que ho garanteix és el que té el valencià com a llengua vehicular i inclou l’aprenentatge en castellà i anglés d’assignatures no lingüístiques en els termes adients que asseguren el domini de les tres llengües”, recorda Escola Valenciana, ja que és el que les Unitats per a l’Educació Multilingüe de les universitats d’Alacant, València i Castelló denominen programa òptim d’ensenyament, el Programa Plurilingüe d’Ensenyament en valencià (PPEV).

Català obvia les “contundents” dades

“A l’abril la Generalitat Valenciana tenia aquestes dades contundents i es veu que la senyora María José Català les ha obviades. Ha muntat aquesta parafernàlia de trampes anomenada consulta lingüística i les manipulacions no s’accepten per part de la societat. Interpretem que l’ínfima participació de les famílies en la consulta-trampa és justament per açò”, ha comentat el president d’Escola Valenciana.

Des d’Escola Valenciana es constata que la participació en la ‘consulta-trampa’ és pràcticament nul·la, ja que els percentatges de famílies que s’han inscrit són ridículs. L’entitat ha testat de forma aleatòria escoles públiques de les comarques valencianes i ha corroborat aquest fet. No obstant durant el dia s’anirà fent el seguiment.

El fracàs de la Conselleria d’Educació amb una irrisòria participació en la consulta

Des de l’entitat es valora que el “fracàs” de la consellera d’Educació es basa “en no haver tingut presents les recomanacions d’Escola” Valenciana ni les del Consell Valencià de Cultura, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, les Unitats per a l’Educació Multilingüe de les universitats, la Confederació Gonçal Anaya, FAPA-València, FAPA-Penyagolosa, FAPA-Enric Valor, STEPV, FE CCOOPV, FETE-UGTPV, ANPE, CSIF-CV, l’Associació d’Inspectors del País Valencià, Associació de Directors de Primària, Associació de directors de Secundària, PSPV-PSOE, Compromís i EUPV.

Escola Valenciana estima que la Conselleria d’Educació ha fracassat també en l’intent de desautoritzar els Consells escolars. La “irrisòria participació” en la consulta lingüística il•legal impulsada per Maria José Català té una lectura ben clara: les decisions sobre el model lingüístic de cada escola i tantes altres qüestions es prenen als Consells escolars dels centres i no per altres vies.

“El que acorda el Consell escolar es presenta a la Conselleria d’Educació, que s’encarrega d’autoritzar o no les decisions. En matèria d’elecció dels programes lingüístics, els Consells escolars aproven un projecte lingüístic de centre que, amb el consens de tota la comunitat educativa, ha d’estar autoritzat per l’Administració. Aquest és el procés democràtic que se segueix”, assegura

Escola Valenciana.

Des d’Escola Valenciana es considera que des de fa temps la consellera d’Educació maquina accions per a desvertebrar i desautoritzar els màxims òrgans democràtics, transparents, de debat i de decisió dels centres, que són els Consells escolars, on estan representades les famílies, el personal laboral, els representants de l’ajuntament i l’equip directiu de docents.

“La consulta il·legal a les famílies ha estat la punta de l’iceberg d’atac als Consells escolars i és símptoma de l’aplicació de la LOMCE, que advoca per desmantellar els Consells escolars, els òrgans que aglutinen tots els agents implicats en el bon funcionament d’una escola”, ha dit Vicent Moreno.

“La nostra percepció és que les mares i els pares han dit no a la il·legalitat i sí a seguir el procediment democràtic de decisió i participació, han dit sí a l’autonomia i capacitat de decisió dels Consells escolars, que prenga nota la senyora consellera”, ha explicat el president d’Escola Valenciana.

Escola Valenciana vol expressar el seu “profund respecte” al treball de les AMPA i el professorat de tot el País Valencià, que treballen dia a dia per la millora de l’educació de l’alumnat. “És la profunda admiració de l’entitat per totes aquelles persones que participen directament en la construcció de l’escola que volem centre a centre, l’escola pública, de qualitat i plurilingüe en valencià”, sosté.

“Ara és el moment de visualitzar més que mai la gran tasca de les associacions de pares i mares, així com dels mestres a les escoles. Apel·lem a la necessitat que cada cop hi participen activament més famílies perquè la seua implicació constructiva als Consells escolars faran de la nostra escola un baluard de riquesa educativa”, ha conclòs Moreno.

Comparteix

Icona de pantalla completa