Diari La Veu del País Valencià
La Unió de Periodistes premia Charlie Hebdó i Yolanda Álvarez

RedactaVeu / València.

L’Assemblea general de la Unió de Periodistes Valencians celebrada el passat dissabte, 7 de febrer de 2015, ha decidit per unanimitat atorgar el Premi Llibertat d’Expressió 2015 a:

La revista satírica francesa, Charlie Hebdó, pel brutal atemptat que va causar la mort de 17 persones el passat 7 de gener. En especial als professionals de la informació assassinats a sang freda a la seu del setmanari a París per exercir el seu dret a la llibertat d’expressió i a la llibertat de premsa.

17 professionals de la informació morts a Gaza. Al llarg de l’estiu de 2014 l’atac sobre la Franja Gaza va omplir les portades. En mes i mig d’operació militar 17 membres de la premsa van perdre la vida pels atacs de l’exèrcit d’Israel. Periodistes, fotògrafs, documentalistes i reporters van morir. 20 seus de televisions, ràdios i periòdics van ser destruïdes. 8 mitjans, entre ràdios, diaris i televisions van deixar de poder treballar. 37 periodistes van escapar de la mort quan els seus propis domicilis van ser objectiu dels míssils. El periodista Alaa Shamali va perdre 6 familiars en el bombardeig de la seua casa.

Aquest ha sigut el major atac a la premsa de tot l’any 2014, tal i com ha sigut denunciat per les organitzacions de periodistes i drets humans internacionals.

Yolanda Àlvarez Maza, periodista, corresponsal de TVE a l’Orient Mitjà

El passat mes d’agost, Yolanda Àlvarez va ser acusada per la portaveu de l’Ambaixada d’Israel a l’Estat espanyol de ser: ‘la corretja de transmissió dels missatges, xifres, imatges i dades de Hamás’; i ‘d’enviar cròniques dramatitzades, abusant d’adjectius i seleccionant els escenaris dels seus reportatges al dictat dels interessos de Hamás’.

Els guardons es lliuraran el diumenge 3 de maig, Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, a les 12 h a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. Amb la col·laboració del Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la UV.

Beca d’investigació periodística ‘Emili Gisbert’

Objectiu: investigar i aportar propostes de qualitat per a impulsar el sector periodístic, clau per a la societat, cultura i democràcia valenciana.

Proposta 2015:

Per a enguany, la Unió de Periodistes Valencians convoca, en la seua primera edició la beca Emili Gisbert amb l’objectiu de redactar el projecte on es definirà el futur model de l’audiovisual valencià i el de les futures ràdio i televisió públiques valencianes. Un model, el de la ràdio i televisió, que ha de garantir el servei públic, la pluralitat, la sostenibilitat econòmica, l’objectivitat, la defensa del valencià i fomentar la proximitat des del seu inici.

Emili Gisbert

El nom d’aquesta beca és un homenatge al periodista valencià Emili Gisbert, president de la Unió de Periodistes Valencians entre 1990 i 1994, que va morir el 4 de juliol de 2011. Després de la mort del qui era considerat el degà dels periodistes valencians de tribunals, aquesta entitat es va comprometre a impulsar una beca que permetera mantenir el llegat i el compromís amb el periodisme més pur, l’únic que Emili Gisbert podia entendre i practicar: el de la llibertat d’expressió, el que té la força per a canviar les coses, el que té l’obligació de denúncia i de lluitar per un món més just.

Emili Gisbert va nàixer a València el 1954. El seu primer contacte amb el periodisme va ser als anys 80 quan va col·laborar en revistes locals. Després va estar a la Cope i a Ràdio Cadena de Castelló, i al diari Levante-EMV, on es va especialitzar en ‘successos i tribunals’, una secció que ja no va abandonar. Emili Gisbert va passar per les redaccions de: El País, Diario 16, Mediterráneo, el Temps, El Mundo… i per les de Ràdio 9, Canal 9, RNE, Ràdio 4.

Comparteix

Icona de pantalla completa