Diari La Veu del País Valencià
Les denúncies de maltractaments s’acumulen en el CIE de Sapadors
Toni Martínez / València

En la seua declaració de denúncia, Mohamed Rezine Zohuir relata que el 19 de gener, després d’abocar “accidentalment” aigua d’un got en el menjador, un agent el va portar a les dutxes del centre, va tancar amb clau, i el va agredir amb “puntades, punyades i colps amb la porra”. En el moment en què l’intern estava en el sòl i el policia tenia una bota sobre el seu cap -sempre segons explica aquest en la denúncia-, va entrar una agent i la infermera del centre, a la qual va escoltar dir, “deixa el xic, el mataràs”. Assegura que va haver de ser traslladat a l’hospital, on va ser intervingut amb 17 punts de sutura. A més, presenta blaus en diverses parts del seu cos.

Les denúncies contra els policies del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Sapadors (València) s’acumulen en els jutjats d’instrucció. El Defensor del Poble ja ha expressat la seua preocupació pels fets que els interns asseguren que passen entre les seues parets. Mentre, la Delegació de Govern es limita a negar-los i recorda que el centre compta amb càmeres que graven tot el que esdevé en ell. La direcció, per la seua banda, es nega a declarar res sobre les acusacions.

L’any passat es van presentar més de 40 denúncies per part dels immigrants interns contra els policies. De fet, aquesta mateixa setmana un jutjat ha admés a tràmit una querella per tortures i s’està a l’espera que un altre jutjat es pronuncie sobre una altra similar. Aquests dos últims casos es refereixen a les tortures que asseguren haver rebut dos interns per part de diversos agents que mancaven d’identificació. Mohamed és un d’ells.

El jutge considera que s’han d’investigar uns fets que podrien ser “constitutius de delicte contra la Integritat Moral”. Per açò, ha citat a declarar el pròxim 20 de febrer i ha sol•licitat a la direcció del CIE els enregistraments del dia en què van succeir els fets, la identificació del presumpte agressor i els testimonis, inclosos la infermera i el metge que van assistir a l’intern, i que s’envie el seu expedient mèdic i part d’assistència.

La denúncia de Mohamed és només l’última d’un reguitzell de queixes, querelles i demandes. Des de la Campanya pel Tancament dels CIE, el seu portaveu, Ana Fornés, assegura que açò deixa clar que “no és una mala pràctica puntual”, i demostra que “davant tanta violència estructural, hi ha una falta de preocupació molt greu per part de la direcció del CIE, la delegació de Govern i el Ministeri de l’Interior”.
“Es repeteixen les denúncies i no es prenen mesures de precaució, més bé al contrari. Sembla que les mesures que es prenen afavoreixen la impunitat perquè deporten les víctimes i no se suspén els implicats”, denúncia Fornés.

A l’octubre de l’any passat, diversos interns d’origen algerià van denunciar agressions de la policia després d’un intent de fugida. Davant la Defensoria del Poble, van explicar que va haver-hi una desena de ferits a qui van haver d’aplicar sutura en forma de grapes, per les lesions que presentaven en el cap, fruit de la represàlia de tres agents de policia. A més, segons les declaracions dels afectats, cap d’ells va ser atés en un centre hospitalari, tal com reclamaven, i va ser el servei mèdic del CIE el que els va aplicar els punts de sutura.

Procés obert

Un dels pocs processos que segueixen oberts és el de jutjat d’instrucció que investiga un delicte d’agressions a cinc menors algerians. El passat mes de novembre va declarar un dels agents que els presumptes agredits van poder identificar. Va negar els fets que se li imputen.

El cas parteix de la denúncia de cinc joves algerians, que van assegurar haver rebut agressions, i que comptaven amb informes mèdics. La causa es va arxivar en primera instància, encara que després es va reobrir el cas. Al principi, el jutjat no va citar a declarar els policies que estaven de servei i les víctimes van ser expulsades sense que se’ls prenguera declaració. Setmanes després, l’Audiència de València va admetre el recurs d’apel•lació de les víctimes, en considerar que els fets denunciats podrien ser constitutius d’un delicte de tortures de l’article 174 del Codi Penal, i obligava el jutjat a reobrir el cas i a practicar diligències de recerca.

Pudentes, dutxes d’aigua freda i insults racistes

D’altra banda, són constants les queixes davant el jutjat sobre la situació del centre de Sapadors. De fet, el jutjat d’instrucció número 3, l’encarregat de vetlar perquè s’acomplisquen els drets i llibertats de les persones internes, ha rebut una denúncia per una plaga de pudentes. El 5 de desembre de l’any passat, el Defensor del Poble va lliurar al director del centre una llista amb les queixes i mesures a prendre quant a les instal•lacions i les condicions de les persones que allí estan tancades, entre elles facilitar roba d’abric.

A finals de gener, 41 interns també van denunciar la situació “deplorable” del CIE. Entre les seues queixes apareix la falta d’aigua calenta en les dutxes durant tot el període hivernal. També que només poden fer ús d’una bany per a 80 persones, que pateixen atordiment després dels menjars -que defineixen com a “escassos i insulsos”-, així com que manquen de zones i activitats d’oci durant el tancament, la qual cosa comporta un sentiment de desesperació durant els quasi mesos que hi poden romandre. Així mateix, es queixen que no existeixen dispositius d’obertura mecanitzada de les cel•les -el que augmenta el perill en cas d’incendi-, i el tracte discriminatori per part d’alguns agents de Policia. Diversos interns asseguren rebre insults racistes o locucions amenaçadores com “si em tornes a fer alguna pregunta et trenque el cap” o “agafa’t un bitllet i veste’n al teu país”.

Aquesta informació s’ha publicat en La Marea. Traducció La Veu del País Valencià

Comparteix

Icona de pantalla completa