Diari La Veu del País Valencià
Rita Barberà no repetirà com a alcaldessa de València
RedactaVeu / València.

Després de 24 anys al front de l’Ajuntament de València, Rita Barberà deixarà de ser alcaldessa de València segons posen de manifest les dades d’un sondeig publicat aquest dimarts pel rotatiu conservador Las Provincias.

Aquesta enquesta deixa Rita Barberá amb ínfimes possibilitats de seguir en l’alcaldia del Cap i Casal després de les pròximes eleccions municipals de maig, ja que la suma dels seus regidors ‘populars’, els de Ciutadans i UPyD, si és que el partit de Rosa Díez –que travessa una greu crisi- aconsegueix obtenir representació, només permetrien la seua reelecció en el millor dels casos.

Així, en la part alta de les previsions, una eventual aliança entre el PP, Ciutadans i UPyD es quedaria en 17 regidors, mentre que les formacions d’esquerra (València en Comú, Compromís, PSPV i EUPV) se n’anirien a 18 regidors, si bé també haurien d’arribar a acords per a governar i desbancar Barberà del Consistori de València.

En la part baixa de les previsions, els comptes tampoc són favorables per a Barberá, en el poder des de 1991, ja que ni amb Ciutadans (UPyD no entraria en aquest supòsit) superaria els regidors de l’esquerra ni, per descomptat, arribaria a la majoria absoluta, que està en 16 regidors.

Composició del Consistori de València segons l’enquesta de Sigma Dos. Gràfic: Las Provincias.

El PP perd el 22% del vots i 9 regidors

El PP es deixaria quasi un 22% dels vots respecte a 2011 (del 52% al 30%) i fins a 9 regidors (de 20 a 11 o 12). L’enquesta confirma la tendència marcada en les eleccions europees: ni amb crosses de centre dreta (abans UPyD, ara, bàsicament, Ciutadans) Barberá tindria fàcil la seua reelecció. A més, els seus possibles socis semblen, en principi, refractaris al pacte.

Irrupció de Ciutadans amb 4 edils

Sense quasi representació institucional i amb només 500 militants en la ciutat, Ciutadans, segons l’esmentat sondeig, obtindrà 4 regidors, encapçalats per l’economista Fernando Giner.

Podemos, Guanyem i València en Comú, segona força amb 5 o 6 edils

La marca blanca de Podemos per a les municipals, articulada a través de Guanyem i que s’anomenarà València en Comú, seria la segona força política amb 5 o 6 regidors, un bon resultat per a un partit que encara està triant ara la seua llista de candidats.

Ascens de Compromís que passa de 3 a 5 regidors

Compromís, segons el sondeig del diari conservador, pot ser un altre dels triomfadors de les municipals, ja que, liderat per Joan Ribó, la formació nacionalista pujaria de 3 a 5 regidors, un resultat excel•lent i molt per damunt del 9% dels vots que va obtenir en els anterior comicis.

PSPV es deixa la meitat dels regidors i passa de 8 a 4 o 5 edils

Els socialistes es deixarien quasi la meitat de la seua representació al passar dels 8 regidors actuals a 4 o 5 regidors, la qual cosa suposa que perdrien l’hegemonia de l’esquerra (menys vots que València en Comú i Compromís) i qualsevol possibilitat que el seu candidat Joan Calabuig fóra alcalde després que en les anteriors eleccions de 2011 els socialistes aconseguiren el 21% de vots (86.400 sufragis).

EUPV resisteix al passar de 5 a 4 regidors

EUPV perdrà vots i diputats (del 5,9 al 5,2% i de 5 a 4 escons) en les Corts Valencianes però manté la seua representació –dos regidors- en l’Ajuntament de València. Un resultat prou bo per a un partit colpejat per la irrupció de Podemos que ha decidit concórrer en solitari –sense València en Comú- en el cap i casal després d’un fort debat intern .

UPyD, sense representació

Finalment, l’enquesta dóna a UPyD entre 1 i 0 regidors a l’ajuntament de València, però la greu crisi com a conseqüència dels pèssims resultats a Andalusia no conviden a ser optimistes sobre el seu futur i tot fa pensar que gran part dels seus potencials votants s’estan decantant pel partit d’Albert Rivera.

Comparteix

Icona de pantalla completa