Diari La Veu del País Valencià
La vaga buida les universitats del País Valencià
Leo Part / València

Les aules de les universitats del País Valencià han aparegut aquest dilluns buides d’alumnes i professors com a resultat del seguiment massiu de la convocatòria de vaga i el majoritari dels docents.

Segons fonts de FE CC.OO PV, destaca el seguiment majoritari “en totes les universitats”, la “multitud” d’actes al llarg de la jornada i la “normalitat” en què ha transcorregut la jornada de vaga, la qual ha estat convocada en protesta contra el ja aprovat Reial decret del 3+2, “que convertirà els graus en generalistes i obligarà l’alumnat a cursar màsters, molt més cars”, i en la “reducció” de les beques i “l’enduriment de les condicions per a accedir a aquestes”, que provocarà “l’expulsió massiva dels alumnes amb menys recursos econòmics”, segons les mateixes fonts.

La reconversió que es troba darrere d’aquestes mesures es reforçarà amb els dos decrets pendents d’aprovació que “facilitaran la creació de centres privats” i “dificultaran” l’accés a la professió docent i la carrera professional en les universitats públiques.

Ja des de primeres hores del matí s’han realitzat piquets, manifestacions i concentracions al llarg del País Valencià. Així, els primer piquets informatius han fet acte de presència als tres campus de la Universitat de València.

Protestes a València, Alcoi, Ontinyent, Alacant i Castelló

Dues hores més tard, a les 11, s’ha celebrat una manifestació des de la Universitat Politècnica, a la qual ha seguit altra, a les 12 hores, des de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València.

A Alcoi, a migdia ha tingut lloc una concentració a la plaça Ferrandiz i Carbonell. Per a aquesta vesprada estan previstos diferents actes de protesta a Alacant, 18:30 hores Escales IES Jorge Juan. Pel que fa la capital de la Vall d’Albaida, està prevista una manifestació a les 19 hores en la plaça de la Concepció d’Ontinyent, mentre que a Castelló, la protesta universitària tindrà lloc a les 19:30h amb epicentre a la plaça Maria Agustina.

La FE CCOO PV ha agraït en un comunicat fet públic aquest dimarts el “suport massiu” rebut per la comunitat educativa i adverteix que seguirà mobilitzant “si el Govern del PP continua tancat en la seua política erràtica, que afavoreix els campus privats i usurpa els públics el finançament suficient per a garantir una universitat de qualitat al servei dels ciutadans i no dels mercats”.

Per la seua banda i segons fonts del sindicat STEPV, el seguiment de la vaga ha sigut majoritari a la UVEG, després que els treballadors hagen secundat la vaga en un 70%.

Segons STEPV, la Universitat de València ha paralitzat la seua activitat aquest matí durant la jornada de vaga gràcies a que entre el professorat i el PAS s’ha secundat en un 70%, mentre que entre els estudiants ha estat pràcticament del 100%.

La reforma del 3+2 pretén convertir la universitat pública, segons STEPV, “en empreses de serveis educatius”, que dificulten l’accés als estudiants amb menys recursos, “sense una avaluació de l’estructura actual i sense consens”. Per tot això, la Confederació d’STES, de la qual STEPV en forma part, va convocar aquesta jornada de vaga, juntament amb les organitzacions d’estudiants convocants.

La vaga ha comptat amb el suport de la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública i de la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic, que també era present a la manifestació. STEPV ha instat el professorat, PAS i estudiants de les universitats valencianes “a continuar la lluita per la universitat pública”.

EUPV mostra el seu suport a la protesta estudiantil

Per la seua banda, la diputada d’EUPV en les Corts Valencianes, Marga Sanz, ha manifestat el suport de la seua formació a la vaga estudiantil convocada aquest dimarts. Sanz considera que el Partit Popular ha iniciat la conversió de la Universitat pública “en una universitat d’elits”, expulsant els fills dels treballadors i treballadores “que no poden assumir unes taxes abusives ni optar a unes beques cada any més reduïdes, portant a l’atur a professors i personal de l’administració i de serveis”.

Sanz ha denunciat que el PP “vol expropiar l’educació pública universitària a la ciutadania i posar-la al servei de l’oligarquia econòmica, mentre la major part dels diners són desviats cap al sector privat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa