Diari La Veu del País Valencià
El grup de rescat d’IAE Nepal torna a casa

Leo Part / València

El grup de rescat capitanejat per Moisès Belloch i format per 4 gossos especialitzats –Ira, Malí, Cody i Casper- i altres 8 voluntaris –José Francés (mecànic,la Ribera Baixa), Pedro Rodilla (bomber del parc d’Alzira), Julián Cortijo (bomber del parc de Paterna), Josep Sanjuán (mestre en Carcaixent), José Castelló (funcionari resident a Guardamar); John Vañó (comercial, Olleria); José Sala (comercial, Albalat de la Ribera) i Maria José Rodríguez (infermera a un hospital de València)- torna aquesta vesprada a casa.

La cita és a les 18:15 hores en la sala d’arribades de l’aeroport de Manises, on arribaran 9+4 components del Grup de Localització i Rescat (GLR) de l’ONG valenciana Intervenció, Ajuda i Emergències (IAE Rescue) després de finalitzar la seua intervenció en el terratrèmol de Nepal, on es van desplaçar al poc de registrar-se la catàstrofe.

Foto: La Veu del País Valencià.

Cansats per l’acumulació d’esforç, però “en perfecte estat de salut i molt satisfets pel treball realitzat”, així es com arriben els voluntaris valencians d’un terratrèmol que, segons explica el mateix president de l’ONG i cap del grup de rescat, Moisés Belloch (bomber del parc de Xàtiva) ha sigut “molt diferent a qualsevol dels nou anteriors als quals aquesta ONG ha acudit” perquè “no existeixen grans zones devastades com sol ser habitual, sinó esfondraments puntuals d’edificis repartits per tota la ciutat”, la qual cosa ha provocat que la gestió de la catàstrofe haja sigut més complicada, “sent necessaris continus desplaçaments urbans entre els edificis a comprovar, en lloc de tenir el campament en una gran zona devastada on el treball és continu”.

L’objectiu principal de la missió de rescat valenciana ha estat guiada per una sèrie de prioritats, la primera de les quals sempre és la localització de víctimes vives amb l’ajuda dels seus equips canins i mitjans electrònics. No obstant això, en aquest terratrèmol hi ha hagut molt pocs rescats de víctimes amb vida “perquè la majoria d’edificis esfondrats estan construïts amb materials blans, d’una gran disgregació, la qual cosa impedeix la formació d’espais o buits de vida”, expliquen des d’ONG IAE.

No obstant açò, a mesura que passava el temps, l’equip de localització i rescat representant del País Valencià –el primer de tot l’Estat Espanyol que va acudir a Nepal- ha anat adaptant-se a les circumstàncies, sense oblidar l’objectiu prioritari, i gran part de la seua labor tasca ha estat dedicada a la recuperació dels cossos sense vida de les víctimes, objectiu de la totalitat dels seixanta-un equips de rescat en la zona ara mateix.

L’equip de rescat valencià posa per als mitjans en l’aeroport de Manises. Foto: La Veu.

L’arribada dels voluntaris i les seues mascotes estava inicialment prevista el passat diumenge, però a causa d’un retard en l’eixida del vol Katmandú-Kuala Lumpur, es va retardar fins a hui dilluns. El grup de voluntaris valencians i del seu equip caní arriba a casa en un últim vol des de París. Els companys de l’ONG amb seu a Algemesí han fet una crida per acudir a l’aeroport valencià per a rebre’ls.

Comparteix

Icona de pantalla completa