Enagas encarrega un informe per determinar si el Castor es pot tornar a posar en marxa

El president de la companyia apunta que, amb injeccions de gas matalàs més lentes, les plataformes d'Enagas no han registrat mai incidents
26 juny 2015 01:00h
El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, el ministre d'Exteriors, José Manuel Margallo, i Alberto Fabra, durant la seua visita al magatzem Castor l'octubre de 2013.
ACN / Barcelona

El president d'Enagas, Antoni Llardén, ha detallat que els treballs per deixar inactiva la plataforma de gas Castor acabarà cap al proper mes de novembre. La companyia havia anunciat un termini de sis mesos quan, a finals de l'any 2014, el govern espanyol li va encarregar fer efectiva la hibernació. L'operació consisteix en inertitzar les instal·lacions de superfície, tant al mar com a la terra, per mantenir-les inoperatives, tancant les vàlvules dels pous i substituint el gas natural dels gasoductes per nitrogen. "Tenim una doble missió: paralitzar el funcionament de la plataforma i assegurar la seguretat i l'estanqueïtat. Som com els masovers que vigilem que estiga bé", ha explicat Llardén. "Hem de congelar la plataforma i acabarem a finals de novembre o principis de desembre", ha apuntat. 

El president d'Enagas ha dit que ja s'han encarregat els estudis sobre el futur del Castor a institucions estrangeres com també els requeria el govern de l'estat espanyol. És l'Institut de Tecnologia de la Universitat de Massachusetts (MIT, -en les seves sigles angleses-), als Estat Units, qui està redactant aquest informe i que ha d'estar llest en un any o any i mig. L'estudi determinarà si la plataforma de gas Castor es pot tornar a explotar o s'ha de desmantellar com es reclama des del territori. 

Llardén també ha apuntat que serà aquest informe el que resolga què es va fer malament al Castor però ha explicat que a Enagàs, quan els magatzems de gas són nous executen una injecció de gas matalàs extremadament lenta, que pot allargar 5 o 6 anys l'operació d'omplir completament el magatzem, de manera que l'explotació no "violente" la zona i en la qual apliquen certa "gimnàstica geològica" en l'extracció i injecció de gas per evitar problemes. "Tècnicament no existeix una norma internacional que diga com s'ha de fer, el que es va fer allà cal entendre que es va fer bé però hem demanat aquest informe per estar segurs del que hi ha", ha dit el president d'Enagas.
 
next