Diari La Veu del País Valencià
Vora mig miler de persones en el 10è Sopar de Xúquer Viu

RedactaVeu / Algemesí.

El Sopar i Festa de Xúquer va celebrar la seua 10a edició en un ambient festiu a Algemesí el passat dissabte 18 de juliol. 400 persones d’Algemesí, de molts pobles de la Ribera i d’altres comarques veïnes participaren en aquesta tradicional cita estiuenca.

Entre els assistents, els alcaldes de Sumacàrcer, Alcàntera del Xúquer, Càrcer i Corbera, junt a regidors i regidores d’una vintena de pobles de la Ribera, la diputada de les Corts Valencianes Graciela Ferrer, el recent diputat provincial Iván Martí o el diputat del Congrés Joan Baldoví.

En representació de l’Ajuntament d’Algemesí Pere Blanco va fer referència al canvi polític que ha tingut lloc a molts del pobles i institucions del nostre País i com aquest canvi hauria de tindre el seu reflex en les polítiques de l’aigua, per tindre un Xúquer ben viu i amb futur.

A continuació, el president de Xúquer Viu Roger Pons va fer referència als 12 anys de lluita de Xúquer Viu per la recuperació dels nostres rius, aqüífers i zones humides. Va fer un repàs als problemes que continua tenint el nostre riu sense bosc de ribera, sense assignar una concessió d’aigua als pobles de la Ribera, amb cabals insuficients per al Xúquer i l’Albufera, i amb l’amenaça, sempre present, d’un altre transvasament des de Cortes, Antella o Alarcón. Va exigir al nou govern valencià que siga contundent i renuncie a qualsevol altre transvasament des del Xúquer que no siga el de l’assut de la Marquesa.

Lapuente, premi Aigua Clara

El moment més emotiu de la nit va ser el lliurament del premi “Aigua Clara” que en l’edició de 2015 ha recaigut en Enrique Lapuente, enginyer de camins, consultor ambiental i professor associat de la UPV, que forma part de la Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública i de la Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua al Xúquer.

Paco Sanz, portaveu de Xúquer Viu i Raül Sanxis de la Coordinadora van ressaltar que Enrique Lapuente és una de les ments més clares i lúcides que tenim en temes d’aigua i que el seu criteri en defensa dels rius i dels diversos ecosistemes aquàtics entren en conflicte amb aquells que no veuen més que la rendibilitat econòmica i el negoci darrere dels nostres recursos.

Va col·laborar amb Antonio Estevan en l’estudi per al canvi de la presa de Cortes de Pallars a l’Assut de la Marquesa del transvasament Xúquer-Vinalopó i va coordinar, quan era president de la CHX Juanjo Moragues, la Mesa de Participació per a la Recuperació del riu Xúquer. Ha publicat diversos articles de premsa sobre la problemàtica de l’abastiment de la Ribera, la situació del riu Xúquer i l’Albufera i ha participat en diverses taules rodones sobre la problemàtica del transvasament Xúquer-Vinalopó.

José Ciscar s’enduu el Tarquim Pudent

El premi ‘Tarquim Pudent’ que s’atorga per votació popular entre els assistents al sopar, que va presentar Tomàs Perez, va ser aconseguit per l’exvicepresident José Ciscar per la seua defensa d’un nou transvasament al Xúquer des del seu curs alt o mitjà. José Ciscar es va imposar en renyida votació als altres candidats al premi negatiu que foren la Mesa del Agua de Alicante i el catedràtic de la Universitat d’Alacant Antonio Gil Olcina. Tots tres defensors de la política de transvasaments i de la vella política de l’aigua.

La festa, presentada per Isidre Pegenaute i Lorena Igual, va finalitzar amb un magnífic concert del cantautor Néstor Mont que va fer gaudir els assistents amb cançons com la Jota del Xúquer o Aigua. Va ser molt emotiu el moment en què un grup de persones va alçar una muixeranga de 4 altures quan Néstor interpretava la seua cançó La nova muixeranga.

Comparteix

Icona de pantalla completa