Diari La Veu del País Valencià
Marzà reclama al ministre d’Educació un sistema de finançament ‘més just’
RedactaVeu / València

El conseller Marzà insisteix en la necessitats d’arribar a un pacte en educació “efectiu i real” de tots els governs que done “estabilitat” a un dels pilars fonamentals de la societat, l’educació: “Per a construir el pacte educatiu real i necessari, cal començar per derogar la LOMCE, una llei que des del minut u no va comptar amb el consens de tothom. El pacte ha de ser sinònim de consens i ens hem d’esforçar per aconseguir-lo. Cal estar a l’altura de les exigències de la societat i aquest pacte educatiu és una obligació que ens ha encomanat la ciutadania”, ha dit.

En aquest termes s’ha expressat el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, després de la reunió amb el ministre d’Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo. A la trobada han assistit també el secretari autonòmic d’Educació i Investigació, Miquel Soler, i el secretari d’estat d’Educació, Formació Professional i Universitats, Marcial Marín.

El conseller d’Educació ha afirmat que “el fracàs escolar en el sistema educatiu valencià té un nom, finançament autonòmic i un cognom, LOMCE”, que suposa deixar de percebre 288 milions d’euros cada any per a invertir directament en educació autonòmica.

El responsable d’Educació valencià s’ha mostrat “molt preocupat” per les xifres de fracàs escolar del nostre alumnat, que se situa en segona posició a l’Estat espanyol, amb un 37% d’alumnes que no obtenen el graduat escolar.

“L’aplicació de la LOMCE intensifica encara més l’emergència educativa”, ha asseverat Marzà, i ha afegit: “Els efectes de la LOMCE són molt negatius per al nostre alumnat i demanem que es derogue una llei que s’allunya molt de donar un servei gratuït bàsic: qualitat educativa òptima”.

Segons els responsables educatius valencians “la LOMQUE aprofundeix en les desigualtats, dificulta l’accés a l’educació superior per qüestions econòmiques i trenca amb el valor compensador, emancipador i igualitari que ha de tindre l’ensenyament públic”.

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, amb el ministre d’Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo.

Carències i prioritats

L’augment de les ràtios d’alumnes, les retallades en professorat, la manca de recursos pedagògics, la burocratització de l’ensenyament, la retallada en l’autonomia de decisió dels centres educatius, la manca de promoció del plurilingüisme i la importància d’assegurar l’aprenentatge de les llengües cooficials són alguns dels elements que el conseller Marzà ha exposat en la reunió per a dibuixar el mapa de l’aplicació de la LOMCE a les escoles i els instituts de les comarques valencianes.

Així mateix, el conseller d’Educació ha detallat les propostes de modificació dels decrets que desenvolupen la LOMCE al territori valencià per al pròxim curs i ha explicat al ministre Méndez de Vigo el procés normatiu que s’està seguint i el consens obtingut per part de la comunitat educativa valenciana: “Ahir mateix, el Consell Escolar del PV va emetre per unanimitat un dictamen favorable a les modificacions dels decrets de modificació de la LOMCE. Hem destacat que volem prendre aquestes mesures, per a minimitzar els efectes negatius de la Llei Wert, però que seria desitjable que per al curs 2016-2017 es derogara. Cal que tots els governs construïm un pacte de consens educatiu real i efectiu”.

A Més, Marzà ha transmès al ministre d’Educació que “nosaltres començarem a treballar en una llei educativa valenciana, durant els pròxims anys de legislatura, amb l’únic objectiu de superar la greu situació a què ha estat abocat durant anys el sistema educatiu valencià”.

A la reunió s’ha fet una primera anàlisi del sistema universitari i el conseller Vicent Marzà ha mostrat la seua “preocupació” per la pujada de la nota per a obtindre beques universitàries, el retard en la comunicació de l’import de les beques atorgades, el polèmic model universitari 3+2 o la impossibilitat d’inversions importants en matèria d’investigació universitària. “L’infrafinançament autonòmic que patim els valencians i les valencianes repercuteix també en un infrafinançament de les nostres universitats, que malgrat tot continuen sent referents estatals gràcies als professionals i al professorat que els donen sentit”, ha comentat Vicent Marzà.

Comparteix

Icona de pantalla completa