Diari La Veu del País Valencià
Educació publica les convocatòries d’escoles de música i educands per a 2015
RedacatVeu / València

La conselleria d’Educació, Recerca, Cultura i Esport, ha publicat, hui en el ‘Diari Oficial de la Comunitat Valenciana’ (DOCV), les convocatòries d’escoles de música i educands per un import de 5,6 milions d’euros dels 7,3 milions totals corresponents al finançament de les societats musicals de 2015. Amb anterioritat, es van signar els convenis de funcionament (393.670) de la ‘Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana’ (FSMCV) i el de concerts d’intercanvi (450.000).

Les escoles de música (5.394.220,04 euros) i de educands (250.000) suposen el 77,2% de la dotació d’enguany i l’objecte de la convocatòria contribuirà “al finançament parcial de les despeses derivades de la contractació i de l’alta en la Seguretat Social del personal docent, així com de despeses del personal no docent o d’altres despeses corrents d’aquestes escoles durant l’exercici 2015”. La cobertura a aquests centres educatius sense ànim de lucre s’ha vist reduïda gradualment del 70% al 18% en els últims 20 anys.

La signatura dels convenis ha patit un cert retard i ha alterat, d’una banda, la planificació de les societats musicals en el present any per realitzar uns 400 concerts d’intercanvi en municipis d’Alacant, Castelló i València i, per altra banda, algunes iniciatives i projectes de la pròpia FSMCV que tenen com a beneficiaris els seus associats. L’any passat aquests convenis es van signar a l’abril, quan l’òptim és fer-ho a principis de gener, la qual cosa dificulta la realització de les activitats i la justificació dels mateixos.

Les convocatòries d’escoles de música i d’educands també arriben sis mesos més tard respecte a la data de publicació de l’any passat (febrer) per una Llei de Subvencions nova que implica per a la conselleria aportar més documentació i més càrrega administrativa per tenir un millor control de les ajudes. En aquest sentit, la FSMCV va traslladar a les principals formacions polítiques, abans de les eleccions, la necessitat que “les convocatòries i resolucions tinguen un calendari fixat i uns terminis que permeten millorar la gestió i la presentació de projectes en tots els àmbits”. Els retards en la publicació d’aquests procediments administratius suposen també la demora en el cobrament de les ajudes. La FSMCV va presentar unes al·legacions perquè s’ampliara el termini de tramitació, que acaba el 25 de setembre, i perquè no es publicara la convocatòria en el mes d’agost, un mes no lectiu en els centres educatius. Així mateix, va sol·licitar estar present en la comissió de baremació de la convocatòria d’escoles de educands. Les dues peticions han sigut acceptades per la conselleria.

La presentació de les sol·licituds a la convocatòria d’escoles de música es realitzarà de forma telemàtica per primera vegada, encara que cal registrar el document que genera l’aplicació. Aquest procediment serà més ràpid i permetrà actualitzar les dades a la conselleria que ha facilitat un manual per ajudar en el seu emplenament.

Interlocució fluïda

La FSMCV va mantenir recentment una reunió amb el conseller Vicent Marzà, el secretari de cultura Albert Girona i la directora general de cultura i patrimoni Carmen Amoraga, on va exposar els retards de les convocatòries i les propostes en relació amb aquestes i en matèria de finançament de les societats musicals.

També va posar de manifest la necessitat de mantenir l’alt nivell d’interlocució que es va aconseguir amb els anteriors responsables de la conselleria el que permetrà desenvolupar nombrosos projectes i iniciatives que continuen posant en valor un moviment associatiu únic en el món pel seu projecte social, educatiu i cultural, i l’aposta per la presència de la música en el sistema educatiu, una reivindicació en la qual s’ha destacat la FSMCV.

Suport de la FSMCV a la Societat Musical d’Alzira

El president de la FSMCV, Pedro Rodríguez, s’ha posat en contacte amb el president de la Societat Musical d’Alzira, Camilo Mascarell, per mostrar-li el seu suport i interessar-se pel problema que ha suscitat l’increment de peticions per estudiar en l’escola de música, que imparteix classes a 500 estudiants i manté en llista d’espera 44 alumnes per falta d’espai al centre, una situació que ja s’havia donat altres anys.

Mascarell i l’Ajuntament van mantenir una reunió per donar solució a l’alta demanda rebuda per l’escola de música fa unes setmanes i Rodríguez va exposar, ahir, a l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, la necessitat de resoldre aquest problema en aquest curs i de cercar solucions en el futur perquè la societat musical tinga un centre nou que oferisca millors condicions i capacitat que l’actual per seguir desenvolupant una gran tasca educativa.

Gómez, que coneix i és sensible a aquestes necessitats que atribueix a la falta d’inversió en anys precedents, va agrair la interlocució de la FSMCV i va confirmar el compromís de l’actual corporació municipal per resoldre la situació de la societat musical, declarada Bé de Rellevància Local, i dels 44 alumnes que podran cursar els seus estudis aquest mateix curs en locals cedits per l’Ajuntament d’Alzira.

Comparteix

Icona de pantalla completa