Diari La Veu del País Valencià
La Nova Muixeranga participa hui a les Festes del Remei de Llíria
RedactaVeu / Llíria

Durant la nit d’aquest dissabte, a les 23:00 hores, prop de 150 muixeranguers amb la “Colla de Tabal i Dolçaina de la Nova” realitzaran una cercavila pels carrers de la ciutat de Llíria, desplegant figures plàstiques humanes, durant tot el recorregut, fins a arribar a la Plaça. Serà en aquest escenari on la Banda Simfònica de la Unió Musical de Llíria interpretarà la Muixeranga al temps que s’alcen les figures més destacades de la Nova.

La festa del Remei i el ball de la Muixeranga tenen molts punts en comú, segons la Nova Muixeranga, en tant que tots dos formen part del patrimoni històric i tradicional valencià. A Llíria cada any es commemora l’entrada dels trinitaris al Convent del Remei fa ara 421 anys i la victòria del bàndol cristià a la Batalla de Lepanto amb la Mare de Déu del Remei com a guia religiosa. És per això que es rememora, amb una mostra festiva, el fet històric.

Pel que fa la Muixeranga es remunta a una antiga dansa morisca de la qual se’n conserven tres parts: el ball del floreig, l’enterro i la torre humana. Al llarg de la història se n’han incorporat fins a 30 figures diferents en el repertori que mostren de manera plàstica escenes o representacions estàtiques d’elements tradicionals com ara la Sénia, el Retaule, la Xopera o el Pilar.

segons la Nova Muixerangua d’Algemesí, “el ball històric de la Muixeranga, d’origen laic, s’ha conservat a Algemesí durant dècades, gràcies a la seua entrada en el seguici de la Mare de de Déu de la Salut”, patrona del poble.

Va ser l’any 1997, fa ara 18 anys, es va crear l’Associació Nova Muixeranga d’Algemesí per afavorir la incorporació de la dona al ball. Des d’eixe moment La Nova està desenvolupant un treball cultural de difusió de la nostra tradició per tot arreu, especialment per les comarques valencianes. Ara mateix, l’Associació comptabilitza uns 400 muixeranguers de totes les edats.

La nit de dissabte a Llíria constituirà un esdeveniment molt important ja que la Nova Muixeranga, quatre dies després de la festa gran d’Algemesí, alçarà de nou les seues torres humanes a la capital valenciana de la música.

Comparteix

Icona de pantalla completa