La Filmoteca presenta el documental sobre el compositor de música festera Paco Esteve

La caixa negra conta la vida del compositor de Muro i la seua muller la cantant Lia Delby
29 setembre 2015 01:00h
RedactaVeu / València

El director general de CulturArts, José Luis Moreno, ha participat aquest dimarts en la Filmoteca de CulturArts IVAC, en la presentació del documental La caixa negra, una producció d’On Air dirigida per José Carlos Díaz i realitzada per Xavier Cortés que indaga sobre la vida i l'obra del compositor de música festera Paco Esteve Pastor, nascut a Muro.

En l'acte també han intervingut el videpresident primer de la ‘Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana’, Remigi Morant, així com el director i el realitzador del documental.

Amb guió de Francesc Picó i José Carlos Díaz, La caixa negra s'articula a partir d'una part de ficció, basada en una experiència personal del mateix director, autor també del guió amb Francesc Picó: la troballa casual en el rastre de València d'una caixa plena de fotografies familiars.

Aquesta caixa condueix la narradora (l'actriu Sara Vallés) a una exhaustiva recerca que la portarà a reconstruir la biografia personal i professional de Paco Esteve, un dels més prolífics i importants compositors de música de festa, però també de la seua dona, la cantant Lia Delby.


Paco Esteve i la seua muller Lia Delby

La parella va formar l'orquestra ‘Els Xics d'Espanya’, amb la qual van actuar per les sales de festa del Pròxim Orient (Turquia, Líban, l'Iraq, Iran, Tunísia) i d'Europa (Portugal, Noruega, França, Suïssa) durant els anys cinquanta i seixanta.

De retorn a València, Paco Esteve va alternar el seu treball diari en l'orquestra de la sala de festes Els Molins amb la creació musical, component pasdobles, marxes mores i fins i tot valsos, sempre amb una relació molt pròxima amb la Unió Musical de Muro. Prop d'una desena de testimonis de familiars, amics i experts musicòlegs destaquen el caràcter i el talent d'Esteve i la seua influència en la composició contemporània de música de festa.

Realitzat per Xavier Cortés i produït per Paula Cervera, La caixa negra ha comptat amb la col·laboració tècnica de la productora alcoiana Visual Produccions i amb la cooperació de la Unió Musical de Muro.


 
next