El partit de Mònica Oltra convida EUPV a pactar amb Podemos

Iniciativa, en contra d'un referèndum a la militància de Compromís. Mireia Mollà ha recordat que no és la primera vegada que hi ha debats interns en el si de la coalició
1 octubre 2015 01:00h

RedactaVeu / EP / València.

Iniciativa del Poble Valencià ha aprovat un document en el qual advoca per crear una àmplia plataforma per a concórrer a les pròximes eleccions estatals amb Podemos, en la qual s'obri la porta a la incorporació d'EUPV, segons han informat fonts d'aquesta formació després d'oferir una roda de premsa en la seu de Compromís amb la presència de Mireia Mollà, Miquel Real i Francisco García. Dissabte es celebrarà l'assemble a'Iniciativa.

La militància d'Iniciativa s'ha pronunciat a favor, sense cap vot en contra, de negociar amb el partit de Pablo Iglesias per a segellar un acord de cara a les estatals.

D'altra banda, aquest partit no es mostra partidari de celebrar un referèndum entre tota la militància de Compromís sobre un acord preelectoral amb Podemos.

Segons ha indicat Mireia Mollà, "tot apunta al fet que el resultat final no canviarà" i es ratificarà el document, que advoca per promoure "una candidatura ciutadana en el País Valencià" entre Compromís i Podem juntament amb altres forces polítiques o persones representatives de moviments socials, polítics i ciutadans.

En ser preguntats sobre si es plantegen que EUPV puga sumar-se a aquesta hipotètica aliança, s'ha referit a la literalitat d'aquest acord plantejat, que obri la porta a altres moviments polítics.

Els portaveus han explicat que després que l'Assemblea ratifique, si escau, aquest document sobre la política d'aliances es començarà a treballar en el si de Compromís --una vegada que tant el Bloc com Els Verds i Gent de Compromís ja han consultat els seus militants-- per a arribar a un acord, que s'han mostrat convençuts arribarà.

Debat en la coalició

Respecte a les posicions contraposades entre el Bloc i Iniciativa sobre aquesta qüestió, Mollà ha recordat que no és la primera vegada que hi ha debats interns en el si de la coalició en els quals les postures "comencen des del blanc i el negre" però "Compromís no existiria si no haguérem sigut capaços de construir eixos punts de trobada" i sense "desautoritzar ningú". "No sé per què açò no ha de passar" en aquest cas, ha indicat.

Miquel Real ha aprofundit en aquest sentit per a assegurar que "cap opinió s'imposarà" i ara com ara s'ha demanat l'opinió a les bases per a, sobre la base d'elles, "cercar una solució de diàleg". "Una de les parts no decideix pel tot", ha dit.

Preguntats sobre si són partidaris des d'Iniciativa a sotmetre a un referèndum general aquesta política d'aliances, Real ha explicat que els referèndums són "visualment molt atractius però no permeten matisos, només sí o no" i "el 51 per cent imposa democràticament la seua visió sobre el 49 per cent" però ells ho veuen "d'una altra manera", que consisteix a plantejar documents de debat sobre els quals la gent puga opinar i incloure esmenes, com ha sigut el cas.

En tot cas, ha incidit, una vegada conclosos els processos de consulta es posaran sobre la taula les postures i "amb bona sintonia" se cercarà el consens.

Preguntats sobre els mals resultats de Podem a Catalunya --on anava emmarcat a Catalunya sí que és pot-- Mollà ha considerat que no creu que açò "siga extrapolable" per on s'havia situat allí el debat o què s'estava decidint, mentre que Real ha afegit: "El que fem és el que pensem que és millor per a la ciutadania valenciana, normalment no mirem el que fan en altres llocs per a fer política ací. No afecta, són situacions diferents".

El portaveu ha indicat, en ser qüestionat sobre si creu que seria un error no concórrer amb Podem, que l'error no és anar o no amb aquest partit, sinó que és "no aprofitar un moment de canvi profund que s'instal·larà en el conjunt de l'Estat a partir de la pròxima legislatura". "No ser protagonistes del canvi sí que seria un error", ha recalcat.

A més, ha subratllat que Compromís té un diputat en el Congrés, Joan Baldoví, perquè forma part d'una coalició electoral "amb un partit d'àmbit estatal" i "cada vegada que Compromís ha col·laborat amb altres forces estatals no solament s'ha consolidat, ha augmentat la seua presència institucional i la marca s'ha reforçat".

Al seu entendre, no solament no existeix "cap problema" que Podem no siga un partit d'àmbit regional, sinó que "la generositat de Compromís acaba per reforçar" la coalició.

Mollà ha agregat que s'està parlant de construir "un grup fort" amb presència valenciana per a ser "decisius" en els "melons" que, segons ha indicat, s'obriran en la pròxima legislatura, com la reforma constitucional. "Compromís vol estar en eixa taula", ha dit, a la qual cosa Paco García ha afegit que la intenció és tenir una veu "alta, clara i contundent" per a opinar sobre el finançament autonòmic.

“No acceptem imposicions”

Qüestionats sobre la marca sobre la qual hauria de concórrer la hipotètica aliança, han indicat que encara "no s'ha arribat a aquest punt" i si fructifica ja hi haurà una comissió que estudie aquesta qüestió. En tot cas, "Compromís ha de tenir un paper protagonista" i ha d'estar "visible" tant en la composició de la candidatura com en la denominació. "No renunciaríem al fet que apareguera", han apuntat els portaveus, que han destacat el "valor en alça" de la marca Compromís.

Així mateix, preguntats sobre si Iniciativa anirà sí o sí amb Podem a les estatals en cas que en el si de Compromís no s'arribara a un acord, Miquel Real ha incidit que tampoc s'està en eixa fase i, arribat el moment, els òrgans interns analitzarien la situació, encara que ha indicat: "segur que es trobarà una solució".
 
next