Diari La Veu del País Valencià
Ministre Soria denunciat per obstaculitzar recerca relacionada amb el fracking a Cantàbria
RedactaVeu / València

La denúncia té el seu origen en una queixa plantejada davant el Defensor del Poble l’any 2013, relacionada amb la pretesa utilització de la tècnica de fracturació hidràulica o “fracking”, dins del permís d’investigació d’hidrocarburs “Luena”.

Una vegada admesa a tràmit, el Defensor del Poble va requerir al Ministeri d’Indústria que li remetera informació amb la qual acreditara, entre altres qüestions, que existeixen solucions tècniques per a evitar impactes específics i no desitjats que deriven de l’ús del fracking de manera que, aplicant-les, el risc de contaminació resulte equiparable al que deriva de l’ocupació de tècniques convencionals d’explotació d’hidrocarburs o d’altres tècniques que generen riscos comparables.

No obstant açò, mentre que des del Ministeri d’Indústria no es remetia eixa informació, el Defensor del Poble s’ha vist obligat a sol·licitar-li-la novament en altres dues ocasions (març i juliol de 2015), després de les quals segueix sense existir cap resposta. És per açò que ambdues organitzacions consideren evident que l’actuació per part del Ministeri d’Indústria està obstaculitzant la labor investigadora del Defensor del Poble, més encara si es té en compte que, de conformitat amb l’article 19 de la L.O. 3/1981 la Llei 3/1981, “tots els poders públics estan obligats a auxiliar amb caràcter preferent i urgent, el Defensor del Poble en les seues recerques i inspeccions”. Igualment, cal recordar que l’article 502 del Codi Penal considera delictiu obstaculitzar la investigació del Defensor del Poble, considerant-se com una obstaculització el fet de dilatar indegudament els informes que aquest organisme sol·licite.

El ministre d’Indústria i Energia, José Manuel Soria, el ministre d’Exteriors, José Manuel Margallo, i el president valencià Alberto Fabra, durant la seva visita al magatzem Castor l’octubre de 2013. Foto ACN.

Segons fonts d’UGAM-COAG, es considera el ministre d’Indústria responsable d’aquesta falta de col·laboració com a màxima autoritat i responsable d’aquest organisme. Igualment, s’entén que puguen existir instruccions expresses dins del Ministeri de les quals es derive eixa actuació indeguda. Per a arribar a aquesta conclusió, en primer lloc es tenen en compte les contínues manifestacions públiques que el ministre d’Indústria ha realitzat a favor de l’ús de la tècnica de la fractura hidràulica, a través de les quals es pot observar un interès manifest en el desenvolupament de la tècnica del fracking a l’Estat espanyol, pel qual podria haver tractat d’obstaculitzar la investigació del Defensor de Poble.

El ministre espanyol d’Indústria José Manuel Soria.

D’altra banda, també es té en consideració pels denunciants que el fet d’haver obstaculitzat la labor inspectora del Defensor del Poble en el supòsit anteriorment citat no és un cas esporàdic, perquè igualment ha succeït en relació amb altres recerques desenvolupades per aquesta mateixa institució quan s’han referit a permisos atorgats pel Ministeri d’Indústria en els quals es troba previst l’ús de la fractura hidràulica. En aquest sentit, en la denúncia presentada es fa referència a una altra queixa plantejada davant el Defensor del Poble pel pretès ús del fracking en la província de Soria, en què ha existit igualment un retard indegut en el lliurament de la informació sol·licitada, així com una queixa plantejada davant la Comissió de Peticions del Parlament Europeu en relació al mateix permís “Luena”, en el tràmit del qual el Ministeri d’Indústria no va informar a les institucions europees que es trobava previst l’ús del fracking en una de les seues fases.

Comparteix

Icona de pantalla completa