Diari La Veu del País Valencià
Podem proposa l’alta distinció a José Ricardo Morales, Josep Almudéver i Ofelia Vila
RedactaVeu / València

José Ricardo Morales, que en novembre farà 100 anys, ha tingut una fortíssima vinculació intel·lectual amb València, on va viure fins que es va exiliar a Xile i on va treballar amb Juan Gil Albert, Ricardo Muñoz Suarez, Vicente Gaos o Josep Renau, entre altres.

Segons ha explicat el Síndic d’aquest grup parlamentari, Antonio Montiel, “encara que Morales no va militar mai en cap partir polític, sí va prendre partit com a brigadista en defensa de la Segona República i una volta finalitzada la Guerra Civil Espanyola, el seu compromís polític li va costar la privació de llibertat, en ser confinat en un camp de concentració francès durant el govern de Vichy, però va poder embarcar-se en el Winnipeg, el vaixell que va disposar Neruda per a traure de França a exiliats espanyols.”

Al seu parer, “el compromís intel·lectual i cívic de l’escriptor, assagista i activista cultural José Ricardo Morales, així com els seus mèrits en la promoció de la cultura i defensa dels valors democràtics, fan que merite un lloc d‘honor en la memòria i la història de la Comunitat Valenciana”.

Tanmateix, Podem sol·licita al Consell que considere la candidatura de l’exbrigadista internacional de la Guerra Civil espanyola Josep Almudéver Mateu, autor de Memòries d’un milicià i brigadista internacional “en reconeixement al valor de la memòria històrica i els fets dels nostres majors en defensa de la legalitat i la democràcia”, Almudéver és un dels pocs brigadistes internacionals que encara viu.

Podem proposa també que el Consell atorgue l’Alta Distinció a Ofèlia Vila Hernández, “sindicalista, defensora de les llibertats democràtiques i figura capital per a entendre la lluita feminista valenciana”.

“Lluitadora antifranquista incansable”, indica Montiel, “ja en democràcia ha compatibilitzat la docència com a professora de secundària amb l’activisme pel desenvolupament dels drets democràtics i per la millora de les condicions de la dona en el mercat laboral”.

Aquest grup parlamentari ja va proposar el passat mes d’agost que la Generalitat atorgara una de les seues Altes Distincions a l’escriptor Rafael Chirbes, que ha faltat recentment, per la seua obra “lúcida i coherent, que ha remogut consciències”. En opinió de Montiel “la seua contribució a la cultura critica i la denúncia de la pèrdua democràtica ha de ser reconeguda”.

Comparteix

Icona de pantalla completa