Diari La Veu del País Valencià
Un de cada tres joves del País Valencià, en risc de pobresa
Europa Press / València

L’estudi, que considera els joves un “col·lectiu vulnerable”, és obra de l’Observatori de Recerca sobre Pobresa i Exclusió en el País Valencià, integrat per la Universitat CEU Cardenal Herrera, Cáritas i la Fundació FOESSA.

Entre els indicadors de privació, destaca que més d’un 18 per cent dels valencians viu en llars que es retarden en els pagaments per habitatge o que no poden mantenir la temperatura adequada a l’hivern.

Segons apunten els coordinadors de l’estudi, els professors del Departament d’Economia i Empresa de la CEU-UCH Enrique Lluch i Eduardo Esteve, enguany l’informe, titulat ‘Recuperació? Enfocament agregat versus enfocament de la privació’, planteja que la recuperació de la crisi, en lloc de veure’s des de l’enfocament agregat que solament té en compte les xifres mitjanes de l’economia, “hauria d’estudiar-se des de l’enfocament de la privació, que té en compte què està passant amb els més pobres”.

“Solament es podrà parlar de recuperació real si els més desfavorits milloren, i no si ho fan solament les xifres mitjanes”, han advertit. Sobre la base de les dades de l’Enquesta de Qualitat de Vida i altres fonts oficials, l’estudi revela que la renda mitjana que disposen les llars valencianes ha caigut un 11,8 per cent des de l’inici de la crisi en 2008, i s’ha reduït en quasi 2.000 euros: de 15.899 a 14.023 euros.

“Però si tenim en compte l’evolució dels preus, que han pujat en aquest mateix període, la pèrdua de poder adquisitiu és encara major: en termes reals, la renda mitjana ha passat de 16.618 a 13.516 euros, la qual cosa suposa una reducció del 18,6 per cent de la renda mitjana”, destaquen Lluch i Esteve, tots dos professors de la CEU-UCH.

Joves “vulnerables”

Aquesta reducció s’agreuja entre els joves de 16 a 29 anys, considerats com a “col·lectiu vulnerable” en l’estudi. La seua renda mitjana ha caigut un 4,5 per cent més que la general durant la crisi. Però, si també es considera la inflació, aquesta pèrdua és “encara major”, en passar de 16.532 a 11.841 euros, la qual cosa suposa una reducció del 28%, quasi deu punts per sobre de la disminució mitjana del 18,6% entre la població general.

D’aquesta manera, la taxa de “risc de pobresa”, que inclou a totes les persones la renda mínima de les quals és inferior al 60% de la renda mitjana, se situa (amb un 22,7%) quasi un punt per sobre de la mitjana espanyola, que és del 21,9%. Però en la franja dels joves, la incidència de la pobresa ha passat de registrar uns valors “similars” als de la població general en 2008, “a escalar fins a un preocupant 31,45%, la qual cosa significa que pràcticament un de cada tres joves valencians es troba en risc de pobresa”.

Comparteix

Icona de pantalla completa