Diari La Veu del País Valencià
Èxit de participació en el 3r Aplec de la Mariola
RedactaVeu / Agres

Tot va començar divendres amb l’acte d’inauguració on es va llegir el manifest amb què l’Assemblea dels Pobles de la Mariola deixava ben clar quins eres els motius i objectius d’aquesta edició de l’Aplec. Després del sopar popular va ser el torn de la primera nit de concerts amb Cesk Freixas, la banda local ESiR, VaDeBo, Frida i Macondo PD.

La jornada de dissabte va estar marcada pel debat sobre l’educació en els entorns rurals. Al matí al Centre Cultural, la taula redona amb representants de la comunitat educativa (inspecció, mestres, pares, ex-alumnes i alumnes) dels Col·legis Rurals Agrupats (CRA) aportava experiències i problemàtiques d’aquestes escoles. El debat es va allargar més de l’esperat degut a l’alta participació del públic. A la vesprada, els mestres del CRA Mariola-Benicadell i representants de l’AMPA del CRA Castell de Carbonera van exposar els seus respectius sistemes pedagògics i els projectes que hi desenvolupen. Altres CRA i escoles ordinàries del País Valencià van participar mitjançant l’exposició de murals. La gran assistència a l’acte va fer que la sala gran del Centre Cultural es quedara petita i molta gent s’haguera de quedar dempeus. Els alumnes dels CRA també van ser protagonistes de l’Aplec, amb les exposicions de treballs escolars, així com amb el Correllengua de divendres o als jocs infantils.

La programació va comptar amb algunes sorpreses, esperades o no tant. “Contra tota previsió, dissabte al migdia es va posar a ploure durant vora dues hores. Sort que la pluja no va ser intensa i gran part dels assistents estaven dins del Centre Cultural, perquè si no parava hauríem d’haver alterat el programa, començant per la paella a l’aire lliure” apunta Carlos Belda, de l’entitat amfitriona Joves de la Serra Mariola. De fet, la gran assistència de públic, tant a la paella com als sopars populars va ser un altre imprevist amb què es va trobar l’organització. “Vam haver d’habilitar amb urgència moltes més taules i cadires de les previstes. La plaça de l’Assut estava de gom a gom en cada àpat!” confessa Belda. Els comensals de la paella van quedar també gratament sorpresos amb l’homenatge de música i poesia a Ovidi Montllor per part del duo Vi Negre que va tenir lloc durant la sobretaula. Finalment, un dels actes que més va impactar els visitants va ser el cerca-tasques acompanyat de la Colla de Sacaires i Tarotaires Gemecs. Una trentena llarga de músics, que feien ressonar els sacs de gemecs, les tarotes i els tabals per tot el poble, va portar al públic de bar en bar, començant pel que hi ha a les faldes del famós convent d’Agres.

Tots aquests actes juntament amb l’excursió a la Cava Gran d’Agres, les danses, la Fira de Productes típics, la Fira d’Entitats o la xocolatada arrodonien un cap de setmana d’unió mariolenca.

Comparteix

Icona de pantalla completa