Diari La Veu del País Valencià
El Consell retirarà plaques i distintius on aparega el nom de polítics corruptes
Leo Part / València

Després que el Govern valencià retirara fa només uns dies les plaques commemoratives situades al centre de Salut de Bellreguard (la Safor), i del Centre de Malalts Mentals Ciutat Jardí d’Alacant, on figuraven els noms de l’exconseller condemnat a la presó per desviar fons públics dirigits a cooperació internacional, Rafael Blasco; i una altra situada en l’accés al moll d’accés a embarcacions esportives a Torrevella (el Baix Segura) on apareixia el nom de l’exalcalde d’aquesta localitat Pedro Hernández Mateo, també a la presó per delictes de corrupció, el Ple del Consell celebrat aquest divendres ha aprovat un acord que declara la “reprovació de tots els polítics” del País Valencià condemnats per corrupció.

Placa retirada a Bellreguard.

El Consell compleix així amb la resolució aprovada per les Corts el passat 15 d’octubre, que instava el Govern valencià a elaborar una declaració formal i pública de reprovació i repulsa de tots els polítics del PV condemnats per corrupció, delictes contra la Hisenda pública i la seguretat social, o per delictes contra l’Administració pública. Així mateix, instava a retirar les plaques i distincions en les quals figure el nom de polítics corruptes de tots els espais públics dependents de la Generalitat, segons ha explicat la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mònica Oltra, en la roda de premsa posterior al ple de l’Executiu valencià.

En el mateix acord, el Consell fa una crida als ciutadans, ajuntaments, diputacions, universitats i altres institucions “perquè contribuïsquen a prevenir, denunciar i eradicar les conductes delictives i il·legítimes, sumant-se a aquesta declaració”.

Oltra ha compartit davant els representants dels mitjans de comunicació una “reflexió sobre l’ús i abús” que s’ha realitzat de les plaques i altres elements commemoratius. En aquest sentit, ha posat com a exemple que en una visita efectuada aquesta mateixa setmana a la residència de Carlet (la Ribera Alta) ha pogut veure amb estupor una placa en la qual es recorda “que Fabra la va visitar en 2013”.

“Les plaques no estan per a açò, per a servir de testimoni històric d’una visita”, ha manifestat Oltra visiblement indignada ja que, al seu parer –i al de la majoria de ciutadans- “no està justificat emprar diners públics en elements que immortalitzen una visita” perquè realitzar-les és una cosa habitual en els càrrecs públics.

Cal recordar, en aquest sentit, que l’Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig va aprovar per unanimitat el passat 25 de novembre una moció per la qual en les noves plaques commemoratives només figurarà el dia de la inauguració –de l’edifici o obra en qüestió- “i, en tot cas, amb menció a la ciutadania”. Precisament, davant del nou edifici Consistorial hi ha instal·lada una placa on figura l’expresident Camps, que encara que no ha estat condemnat fins al moment, està pendent d’un judici per la malversació de fons públics en la compra de l’empresa Valmor.

Finalment, cal indicar que la portaveu adjunta del grup parlamentari Podem, Fabiola Meco, ha expressat aquest divendres la seua “satisfacció” perquè el Consell haja aprovat escometre la iniciativa de Podem que van aprovar unànimement les Corts Valencianes el passat 15 d’octubre per a reprovar a polítics corruptes i eliminar les seues plaques honorífiques. Per a Podem, “la lluita contra la corrupció és un dels cinc pilars bàsics de regeneració política d’aquest país i particularment d’aquesta Comunitat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa