Sánchez no aconsegueix (219 ‘no’, 131 ‘sí’) la majoria simple per a ser investit president

El líder socialista obté el rebuig de totes les formacions polítiques de la Cambra –a excepció de PSOE, C’s i CC - en la segona votació del debat d’investidura
4 març 2016 01:00h

RedactaVeu / Madrid.

El guió s’ha complit: 131 ‘Sí’ i 219 ‘No’. Com era previsible, Pedro Sánchez no ha aconseguit la majoria simple –més ‘sís’ que ‘nos’- necessària en aquesta segona votació per tal de poder ser investit president del Govern i s’obri una nova i intensa etapa de diàleg. Si no hi ha investidura abans, el 3 de maig es convocaran automàticament unes noves eleccions.

Com a novetat, Coalició Canària ha votat a favor de Pedro Sánchez en aquesta segona votació, “per responsabilitat”.

Com a resultat de la votació, s’obri una nova ronda de negociacions en una setmana clau que ja el diputat nacionalista Joan Baldoví va vaticinar en la seua primera intervenció al Congrés com la que podria ser “l’inici d’un gran canvi”. Una setmana en la qual, el hui derrotat Pedro Sánchez, podria optar pel camí d’esquerres i de progrés que li reclama el resultat de les urnes del 20M.

“El govern serà de progrés o no serà’, va afirmar Mònica Oltra després de la seua trobada amb Sánchez a Madrid. I pot ser no li faltava raó.

Primera votació

En el seu primer intent d'arribar a la Moncloa, Sánchez es va quedar a 46 vots dels 176 en els quals està situada la majoria absoluta. Només va rebre el suport de 130 diputats (89 del PSOE, un del diputat de Nova Canàries i dels 40 de C’s, gràcies a l'acord, ara paper mullat, subscrit per tots dos partits). En contra de la investidura es van registrar 219 sufragis: PP, Podem i les seues confluències, ERC, Democràcia i Llibertat, PNB, Compromís, IU-Unitat Popular, EH Bildu, UPN, Fòrum Astúries i l'exdiputat del PP, ara en el Grup Mixt, Pedro Gómez de la Serna. Només va haver-hi una abstenció, la d'Ana Oramas, de Coalició Canària, que durant el debat va deixar la porta oberta a votar 'sí' en la segona ronda si el PSOE era capaç d'ampliar els seus suports. 
next