Compromís presenta una moció a Benidorm a favor del dret civil valencià

D’igual manera que Compromís ha demanat en el Congrés i el Senat la retirada dels recursos presentats pel govern central en el Tribunal Constitucional contra les lleis valencianes de Règim Econòmic Matrimonial Valencià, la llei de custòdia compartida i la d’unions, ara, el grup municipal Compromís Los Verdes de Benidorm se suma a aquesta reivindicació, que promou l’Associació de Juristes Valencians (AJV), amb la presentació d’una moció que serà debatuda en el ple de març.
28 març 2016 01:00h
RedactaVeu / Benidorm
 
“Fem pinya amb els més de 170 municipis de tota la Comunitat Valenciana, de tots els colors, que han presentat propostes municipals d’adhesió a la sol·licitud de l’AJV perquè el dret civil valencià no siga retallat des del Tribunal Constitucional”, ha assenyalat el portaveu del grup municipal, Josep Bigorra.
 
Bigorra ha explicat l’origen del problema. La reforma de l'Estatut de 2006 va recuperar, de manera decidida, la competència per a exercir el Dret Foral Civil Valencià a través de l'article set del nou text. Des d’aleshores, les Corts han aprovat tres lleis destinades a recuperar el dret civil valencià: una relativa al règim econòmic matrimonial, una altra sobre custòdia compartida dels fills i una tercera sobre la regulació de les unions de fet. Una quarta llei, la de successions, va quedar desestimada en 2010 pels enormes problemes que generava la seua aplicació, qüestionada per notaris i registradors. Les tres lleis aprovades van ser recorregudes pel govern de l’Estat davant el Tribunal Constitucional.
 
“La possible anul·lació, per part del Constitucional, d’aquestes lleis valencianes, comportaria tornar a regir-se per lleis estatals, així com establir que les Corts Valencianes no estan capacitades per a legislar, en el futur, sobre aquestes matèries i afectaria tots els valencians i valencianes que des de l’entrada en vigor d’aquestes lleis s’han acollit a elles”, ha assenyalat el portaveu.
 
Com a exemple, ha indicat que, si el Tribunal Constitucional anul·la la Llei de Règim Econòmic Matrimonial Valencià, els valencians notaran l’efecte en la seua vida quotidiana perquè, quan es constituïsquen nous matrimonis, es tornaran a regir, per defecte, pel règim de societat de guanys, en lloc de la separació de béns instaurada en 2008. A més, es deixarien sense aplicació normes d’aquesta llei que atenen casos de violència contra la dona o mesures que afecten els dependents o els discapacitats. Per tot açò, Bigorra espera que Benidorm se sume en el ple de març als 28 municipis que ja han aprovat aquesta moció de suport al dret civil valencià.
 
 
 
next