Diari La Veu del País Valencià
Premis Maestrat Viu, la reivindicació d’una comarca
RedactaVeu / Traiguera

Amb aquestes distincions, el col·lectiu Maestrat Viu vol reconèixer l’esforç i el compromís de les persones, associacions i entitats que treballen per la divulgació i el prestigi de la llengua, la història i la cultura en valencià.

En aquesta tercera edició, el jurat dels premis, després de valorar les candidatures presentades, ha decidit guardonar la trajectòria de l’historiador Joan Ferreres Nos i de la revista ‘Traiguera’ i les iniciatives de Lucia Alemany, de la Fira d’Oficis de Benassal i de l’Aplec del Sénia.

L’investigador de Sant Jordi serà distingit amb el Premi Carles Salvador a la seua trajectòria personal en reconeixement a la seua dedicació constant a l’estudi i a la divulgació de la història, l’art i l’etnologia dels pobles del Maestrat. Doctorat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona, Joan Ferreres és un treballador actiu i inesgotable que durant més de 40 anys s’ha dedicat a explorar, analitzar i divulgar els seus estudis sobre els documents històrics de diferents localitats del Maestrat. Fruit d’aquesta tasca ha publicat més d’una trentena de llibres com a autor i coautor, entre els quals destaquen ‘Aproximació a la història de Sant Jordi del Maestrat’, ‘Història documentada del Mas dels Stellers: 1261-1655. LLibre dels 750 aniversari’ o ‘Naixement d’una Vila. Sant Jordi del Maestrat al segle XVII’. A més, l’historiador de Sant Jordi ha escrit centenars d’articles en diferents revistes com el ‘Butlletí del Centre d’Estudis del Maestrat’ -al qual pertany-, ‘Fulls de Sant Jordi del Maestrat’, ‘Traiguera’ i ‘Vila de Càlig’.

La revista ‘Traiguera’ rebrà el Premi Pere Labèrnia a la trajectòria col·lectiva pels seus 40 anys ininterromputs estudiant i difonent els valors patrimonials, socials i culturals de Traiguera i del Maestrat. El jurat ha posat en valor que aquesta publicació, una de les deganes de la comarca, s’ha convertit en un referent per a la localitat i en un element dinamitzador de la cultura i de la llengua de la zona, gràcies a la participació de centenars de persones que han fet possible la supervivència d’aquesta revista que ha editat 462 números des de 1975, a més d’organitzar diferents tipus d’activitats ja consolidades com el ‘Safarejos rock’, presentacions de llibres, conferències, xarrades o diverses passejades per les terres de cruïlla.

Per la seua banda, la jove directora de cine de Traiguera Lucia Alemany ha sigut reconeguda amb el Premi Alfred Giner Sorolla a la iniciativa anual individual per la seua producció ’14 anys i un dia’, un curtmetratge de 12 minuts rodat íntegrament en valencià al municipi de Traiguera amb actrius i actors no professionals, que tracta el tema de la violència en l’educació dels fills. Estrenada en octubre de 2015 a la Setmana Internacional de Cine de Valladolid’, ha participat en diversos certàmens cinematogràfics i entre els guardons aconseguits destaquen el premi al millor curt en valencià al Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-real (Cineculpable), i el premi a la millor interpretació al Festimatge, de Calella, aconseguit per les seues actrius Jenni Garcia i Pilar Alcalà.

En el apartat col·lectiu, la Fira d’Oficis de Benassal i l’Aplec del Sénia han sigut reconeguts ex aequo amb el Premi Seidia a la iniciativa col·lectiva anual. En el cas del projecte benassalenc, iniciativa que es va encetar l’any 2014, s’ha valorat que és una idea que ha nascut de la societat civil, i que ens trasllada al passat durant un cap de setmana del mes de juliol en què els veïns obrin les portes de casa per a mostrar la vida d’antany. L’objectiu és recuperar els oficis antics abans que es perden i preservar la saviesa popular per a les noves generacions.

L’Aplec del Sénia és una iniciativa d’un grup de joves de les dos bandes del Sénia, que naix amb l’objectiu de recuperar aquest encontre sociocultural que va deixar d’organitzar-se l’any 2009 i que al 2015 ha celebrat la cinquena edició. L’Aplec és una jornada reivindicativa on hi tenen cabuda la cultura popular (cabuts i gegants, castellers, muixerangues, dolçainers, moros i cristians…), una fira d’entitats, la llengua, activitats i jocs per a xiquets i xiquetes, documentals, xerrades, dinars populars i concerts, entre d’altres activitats, amb l’objectiu de defensar la cultura i el territori.

L’acte de lliurament dels guardons se celebrarà a les 19 hores a l’esplanada del Reial Santuari de la Mare de Deu de la Font de la Salut de Traiguera i serà conduït per la periodista Taray Cuartiella, i comptarà amb la presència d’una amplia representació de la societat del Maestrat. L’actuació musical de l’esdeveniment cultural serà a càrrec del cantautor de Cocentaina Andreu Valor, que oferirà un concert amb les peces més reconegudes del seu repertori. L’organització té preparades diverses sorpreses relacionades amb la música i els guardons que s’aniran revelant a mesura que es desenvolupe l’esdeveniment.

Comparteix

Icona de pantalla completa