Diari La Veu del País Valencià
La Filmoteca presenta el documental ‘Algèria, el meu país’, de Juli Esteve

RedactaVeu / València.

La Filmoteca projecta aquest dimarts, dia 31 de maig, a les 20.00 hores, el documental Algèria, el meu país (2012), del periodista i realitzador televisiu Juli Esteve, que presentarà el seu treball al públic de la sala Berlanga, acompanyat pel subdirector de l’Institut Valencià de l’Audiovisual i la Cinematografia (IVAC), José Luis Moreno.

Algèria, el meu país és un documental sobre la història i la memòria dels emigrants valencians, sobretot del sud, a Orà i Alger, i es basa en el testimoni de 30 persones que van nàixer o van viure a Algèria, la majoria fins el 1962, l’any en què acabà la guerra per la independència i es va produir un dels més grans èxodes de la història, amb l’eixida forçada del país de prop d’un milió d’europeus. I, d’entre ells, uns quants centenars de milers de descendents d’emigrants andalusos, murcians, valencians o balears que des de la instauració de la colònia francesa, el 1830, van trobar a Algèria la solució a la misèria crònica que patien els seus pobles d’origen.

El documental té una durada de 130 minuts i està dividit en dues parts. En la primera, els testimonis expliquen la seua vida quotidiana a Algèria, els motius de la seua emigració i la convivència amb la majoria musulmana que a partir de 1954 es va rebel·lar contra l’ocupació francesa. La segona part narra com va ser la guerra, com la van viure els emigrants valencians i com van haver de tornar l’any 1962. A més dels testimonis, el documental compta amb les aportacions de 8 experts en la matèria. Entre ells, Àngela Menages i Joan-Lluís Monjo, autors d’Els valencians d’Algèria, llibre en què s’ha basat una bona part del treball.

Produït per TV ON, el guió i la direcció corresponen a Juli Esteve, mentre que la imatge i la postproducció són d’Antoni Arnau i Esther Albert. Algèria, el meu país ha estat guardonat amb el Premi Guillermo Zúñiga al millor documental al I Certamen Audiovisual Internacional sobre Exilio y Migraciones (Madrid-Mèxic, 2012) i amb el premi al millor llargmetratge documental al V Festival Mon-Doc (Montaverner, 2013).

Comparteix

Icona de pantalla completa