Diari La Veu del País Valencià
La Unió de periodistes denuncia l’assetjament del PP d’Oriola a Urruticoechea
RedactaVeu / València

Segons la Unió de Periodistes Valencians, davant aquest nou “atac” contra la seua persona, l’interventor municipal d’Oriola, Fernando Urruticoechea, ha confiat en l’Observatori de la Ciutadania contra la Corrupció, que ha eixit en la seua defensa amb una carta, registrada divendres passat 27 de maig, dirigida al president del govern en funcions Mariano Rajoy.

En aquesta carta l’Observatori informa Rajoy del ‘maltractament’ i ‘assetjament’ per part de l’equip de govern del Partit Popular d’Oriola al seu interventor municipal aquestes últimes setmanes després de rebre el Premi Llibertat d’Expressió 2016.

El guardó de la Unió de Periodistes Valencians li ha donat una major visibilitat i notorietat mediàtica a Urruticoechea, qui el passat 3 de maig, Dia de la Llibertat de Premsa, va voler compartir amb tots els periodistes presents en l’acte de lliurament dels Premis l’assetjament, les pressions i les persecucions a les quals ha sigut sotmès, així com les trames de corrupció i il·legalitats que emboliquen a tots els ajuntaments en els quals l’interventor ha exercit el seu exercici professional i exclusivament a l’actual consistori en el qual treballa, el d’Oriola.

Segons denuncia la Unió de Periodistes, aquest reconeixement a la valenta labor d’un funcionari que compleix amb la seua tasca “no sembla haver agradat el PP d’Oriola que ha intensificat el seu enfrontament amb l’interventor amb accions que, més enllà de perjudicar Urruticoechea, abasta ja a la seua família i al seu treball”.

En el relat de la carta adjunta “es fa palès el nivell d’assetjament laboral a què l’alcalde, Emilio Bascuñana, i l’edil d’Hisenda i Recursos Humans, Rafael Almagro, tots dos del Partit Popular, sotmeten Fernando Urruticoechea”, segons posa de manifest la Unió.

Denegació de permís per viatjar a Budapest

En la seua carta a Rajoy, l’Observatori de la Ciutadania contra la Corrupció destaca els dos últims atacs a Fernando Urruticoechea. En primer lloc, la negació d’un permís per a gaudir d’un viatge a Budapest amb la seua família. Permís que li va ser denegat el dia previ al viatge sense notificació ni resolució administrativa.

Així, l’últim atac frontal ha sigut la petició per a viatjar amb la seua família registrada el passat 6 de maig per a iniciar un viatge el dia 24. Després de no rebre resposta, Urruticoechea va reiterar la sol·licitud el 19 de maig acompanyant la petició d’un informe psicològic i els bitllets d’avió per a tota la família. El dia 23 finalment se li va comunicar, a través del sistema Gestiona, de gestió interna dels ajuntaments, que el permís no se li concedia, per la qual cosa no va poder recórrer la decisió.

“En aquest cas el senyor Almagro esperà al dia d’abans per a deixar Urruticoechea sense capacitat de reacció, ja que davant una situació similar en la seua petició de vacances de Nadal sí que va poder recórrer davant la jutge la denegació, o davant la negació del permís per a vindre a València a arreplegar el Premi Llibertat d’Expressió 2016 se li va acabar concedint després d’un recurs”, explica la Unió en el seu comunicat.

Limitació de la capacitat de control de la legalitat a l’interventor

En segon lloc, l’aprovació en el ple del passat dijous 26 de maig de la implantació del sistema de fiscalització prèvia limitada, la qual cosa possibilita limitar la capacitat de control de la legalitat per part de l’interventor.

Així, davant els continus desacords entre Bascuñana i Urruticoechea, dijous passat el PP, amb suport de Ciudadanos, va aprovar canviar el sistema de fiscalització i control interventor perquè solament es realitze una fiscalització prèvia de la despesa molt limitada. D’aquesta forma van aprovar eliminar el ‘molest’ control previ de legalitat, la qual cosa demostra que a l’alcalde “li importa molt poc el principi de legalitat i no vol tenir cap impediment a la seua arbitrarietat”, apunta l’Observatori.

En la seua carta a Rajoy, l’Observatori demana que realitze un estudi de la situació dels interventors, que malgrat ser treballadors estatals “treballen en condicions de dependència absoluta en ajuntaments, depenent en el seu règim de personal d’aquells polítics i funcionaris sobre les decisions dels quals han d’exercir un control”. L’Observatori recomana també “organitzar els interventors i altres funcionaris amb una dependència centralitzada, impedir que puguen ser sotmesos a pressions d’aquells als qui controlen i establir un registre ministerial on siguen analitzades les seues actes i mecanismes d’inspecció a partir de les mateixes com a mesura per a fiscalitzar les actuacions de les administracions autonòmica i municipal”.

Des de la Unió de Periodistes Valencians s’han sumat a aquestes peticions de l’Observatori de la Ciutadania contra la Corrupció i denuncien l’assetjament al qual aquest treballador estatal s’està veient sotmès “sense cap mecanisme de defensa al qual es puga acollir”.

La Unió confia que Mariano Rajoy escolte aquestes peticions i pose fi a aquesta “intolerable” persecució laboral per part del partit al qual respresenta. Així mateix, reitera el seu ànim a Fernando Urruticoechea a qui li demana que seguisca lluitant “com fins ara i complint amb les seues tasques sense deixar-se acoquinar”.

Comparteix

Icona de pantalla completa