Diari La Veu del País Valencià
Cotino implica el Vaticà i un cardenal mort en els tripijocs de la visita del Papa

RedactaVeu / Madrid.

Segons ha publicat EL MUNDO, l’expresident de les Corts Valencianes, Juan Cotino, ha assenyalat, en l’Audiència Nacional, a la Santa Seu i al cardenal Agustín García-Gasco, qui va morir el 2011 a Roma, com a responsables de l’acord pel qual Radiotelevisió Valenciana (RTVV) es va quedar amb el senyal de la retransmissió de la visita del Papa, un esdeveniment pel qual la trama Gürtel va cobrar 7,4 milions d’euros malgrat que el servei es va valorar en poc més de tres.

Així consta en un escrit lliurat al jutge José de la Mata, al qual ha tingut accés EL MUNDO, en el qual Cotino també rebutja que fóra el “factòtum” del presumpte tripijoc, tal com coincideixen la Policia, la Fiscalia i el magistrat. Respecte a la contractació amb RTVV, la defensa de l’exdirigent subratlla, en el seu document d’al·legacions, que “la decisió que fóra l’ens públic Canal 9 o una altra televisió li corresponia al Vaticà, com així consta en l’informe del professor de Dret Canonge de la Universitat de València José Landete”. Cotino explica que “la decisió que fóra Canal 9 l’encarregada del senyal per a la difusió de la V Trobada Mundial de les Famílies i el fet de proposar-ho al Vaticà va ser del cardenal López Trujillo –mort el 2008– ” i de l’aleshores arquebisbe de València “García-Gasco, que era qui tenia l’última paraula”.

Juan Cotino, que s’enfronta a una petició d’11 anys de presó de la Fiscalia Anticorrupció per aquests fets, manté, en seu judicial, que “aquesta visita s’havia planificat des de l’Arquebisbat perquè aquestes personalitats del Vaticà donaren el vistiplau als acords amb Canal 9” després de visitar les instal·lacions. Més tard, el 23 de febrer del 2006, es va reunir el patronat de la Fundació V Trobada “per a prendre les decisions, entre d’altres, sobre Canal 9, ja que els representants del Vaticà havien donat la seua conformitat”.

Així, respecte de la decisió de derivar a RTVV la contractació de les pantalles i el servei de megafonia, Cotino, dirigent de l’Opus Dei a Espanya, desvetla que el cardenal López Trujillo, en una visita a València el 2005, va suggerir a l’Arquebisbat que cridara “un grup de persones voluntàries per a anar preparant el viatge del Papa a València” i “d’aquesta forma veure, in situ, l’organització d’un esdeveniment d’aqueixes característiques”. I, repeteix que, “el viatge, el va organitzar l’Arquebisbat de València a través de la Conferència Episcopal Espanyola i, aquesta, amb l’alemanya”.

Cotino “solia escoltar més que parlar”

Entre aqueix grup de voluntaris estava Cotino, que hauria assessorat, en matèria de seguretat, per haver dirigit la Policia durant el Govern d’Aznar. L’exconseller recorda al jutge que Henar Molinero, exdirectora general de la Ciutat de les Arts i les Ciències, va declarar en instrucció que “Juan Cotino no tenia funcions específiques. Només supervisava, s’asseia al Patronat i solia escoltar més que parlar. Parlava de coses com aconseguir patrocinadors per a l’esdeveniment.”

També cita la declaració d’Esteban Escudero, actual bisbe auxiliar de València, que va dir que “la Fundació lliurava el senyal d’àudio i vídeo a TVV i que TVV, a canvi, es comprometia a posar la megafonia i les pantalles LED. No es van fer gestions prèvies sobre megafonia i pantalles abans de cedir-ho a Canal 9”, per la qual cosa la defensa de l’exconseller al·lega que “pot ser que la decisió no es prenguera des de la Fundació”, sinó des de Roma.

Comparteix

Icona de pantalla completa