Rajoy vol governar amb Pedro Sánchez

Vol tenir enllestit el pacte de legislatura en un mes
27 juny 2016 01:00h

ACN / Madrid.
 
El líder del PP, Mariano Rajoy, ha insistit aquest dilluns en la seua voluntat d'abordar amb el PSOE en primer terme un possible acord per a la investidura i un pacte de "mínims" que garantisca l'estabilitat durant la legislatura. En una entrevista a la COPE ha apuntat que el seu objectiu és tenir enllestit aquest acord en un termini d'un mes per no "perdre el temps" com –segons ha dit- s'ha fet d'ençà del 20-D. Ha assegurat que fins i tot està disposat a parlar de la reforma de la Constitució, tot i que ha insistit que un procés d'aquestes característiques requereix tenir clar, primer, quin és l'objectiu.
 
Rajoy ja va parlar aquest diumenge a la nit amb Sánchez. Una conversa telefònica a iniciativa del líder del PSOE en què tots dos van expressar la voluntat de veure's prompte. Posteriorment va rebre missatges dels líders de Podemos, Pablo Iglesias, i de C's, Albert Rivera.

Un cop guanyades les eleccions, el líder del PP intentarà teixir un acord que permeta no només superar la investidura sinó també aprovar els pressupostos del 2017, impulsar reformes, i complir els compromisos europeus, "cosa que requereix un mínim d'entesa en 5 o 6 punts".

La seua prioritat és assolir aquest acord amb el PSOE, una formació a la qual ha recordat que el PP supera en 50 escons. També ha recordat que pot buscar un acord amb C's, PNB i CC, amb qui el PP suma 175 escons, a un de la majoria absoluta.

"Ací no hi ha res descartat, però crec que en els temes fonamentals necessitem el PSOE", ha assenyalat Rajoy, que ha recordat que qüestions com el 'Brexit' requereixen "parlar molt i aconseguir un acord nacional".

"No ens tanquem a cap possibilitat però he d'intentar tenir una majoria per governar perquè sinó és molt complex", ha sentenciat.

En aquest marc, no ha descartat presentar-se a la investidura i ha recordat que les consultes del rei Felip VI s'allargaran i no podran començar fins el dia 19 de juliol en què es constitueixen les Corts. "Crec que d'ací a un mes hauríem de tenir un acord de mínims" perquè no tindria sentit "perdre el temps" durant més de mig any com fins ara, ha dit.

Ha afirmat que acceptaria parlar amb el PSOE sobre reformes en concret, i ha insistit que per fer una reforma constitucional primer caldria saber quin és l'objectiu. "Jo estic disposat a parlar-ne però cal saber exactament el que es pretén".

Preguntat sobre si s'ha demostrat en aquests comicis que el bipartidisme no ha mort, Rajoy ha recordat que PP i PSOE han guanyat les seues respectives alternatives i ha assegurat que "això de donar per morts els dos partits que han protagonitzat el canvi en els últims 40 anys no semblava que fóra el més raonable".


 
next