Diari La Veu del País Valencià
Cinema a l’aire lliure per a les nits de la ciutat de València
F. Javier Argente / València

Eren quasi les deu de la nit i feia trenta-un graus de temperatura i una alta humitat. Allò que ve a dir-se una calor sufocant. Però, sota la marquesina del MuVIM de València prop de tres-centes persones esperaven, amb l’entrepà i la beguda, perquè començara la projecció de ‘Singing in the rain’ o el que és el mateix ‘Cantant sota la pluja’. Era el tret de partida per a ‘Estiu de Cinema’, un cicle de projeccions cinematogràfiques que, des d’ahir, animaran les nits de la ciutat durant la canícula estival.

I, com a bona primera cita, calia fer les oportunes presentacions. Va començar Rafa Company, director del Muvim, que va recordar l’ampla tradició que el cinema d’estiu ha tingut, i té, a València des de principis del XX. A continuació, Antoni Llorens, coordinador del cicle i habitual columnista de La Veu del País Valencià, va explicar el perquè del títol del cicle ‘La comèdia (En)cantada’, un joc de paraules per a definir que totes les pel·lícules que es projectaran sota la marquesina del MuVIM pertanyen al gènere de la comèdia musical. I, finalment, l’actriu i dramaturga Lola López va fer una molt suggeridora presentació de la pel·lícula que va tindre com a conseqüència que augmentaren els desitjos de contemplació entre l’expectant públic.

Per fi, ‘llums, càmera, acció’ i la projecció comença. En VOS en castellà. Un prec per als programadors: Alguna vegada podrem gaudir d’aquestes projeccions en subtítols en la nostra llengua?

Tal com va desenvolupant-se la trama, el públic somriu amb les gràcies del guió i aplaudeix, com si fóra la primera vegada, quan finalitzen números musicals com el famossísim ‘Make’em Laugh’ (Qui no recorda el recital de bots i caigudes de Donald O’Connor?) o el meravellós ‘Singing in the rain’, que dóna títol a la pel·lícula, interpretat de forma inoblidable pel gegant del ball Gene Kelly.

Quan després de quasi dues hores de música i coreografies s’encenen les llums i el públic marxa cap a casa, sols s’ha de veure, en els rostres, l’efecte benèfic que produeix aquesta pel·lícula d’Stanley Donen. Uns canten, altres s’atreveixen a imitar algun pas de ball i la majoria tornem a casa amb un somriure a la boca.

Doncs experiències així son les que ens ofereix aquest cicle combinat d’‘Estiu de cinema’. Trenta pel·lícules en tres localitzacions distintes de la ciutat el MuVIM, el claustre de la Nau i els Jardins del Palau de la Música. Cicle que, com explicava, ahir matí a la presentació, el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, és fruit de la col·laboració d’institucions com la Diputació de València, la Universitat i Culturarts-IVAC i respon a una llarga tradició d’oci a terres valencianes.

En la combinatòria d’espais, el MuVIM serà rellevat a partir del 18 de juliol pel claustre de La Nau. Allí, es podran contemplar pel·lícules integrades en dos cicles titulats ‘Estranyes parelles’ i ‘Voluntat de ferro’ que projectaran pel·lícules com ‘King Kong’, ‘La bella i la bèstia’ o ‘Moby Dick’, entre d’altres.

I, quan La Nau encenga les llums de la seua darrera projecció, l’hora de prendre el relleu arribarà a la Filmoteca d’Estiu en la seua ubicació tradicional dels Jardins del Palau de la Música. Des del 29 de juliol fins al 27 d’agost, es podran contemplar a la pantalla clàssics com ‘El fantasma i la senyora Muir’ de Joseph L. Mankiewicz o pel·lícules quasi d’estrena com l’oscaritzada ‘Spotlight’ de Thomas McCarthy.

Tal com recordava, en la presentació del cicle, el seu programador José Antonio Hurtado “una oferta ampla i lúdica que atraga el màxim públic però sense trair uns principis de qualitat”.

Aixì doncs, els valencians, enguany, gràcies a la coordinació d’esforços i programació de tres institucions públiques podem gaudir de trenta pel·lícules de tot tipus i per a tots els gustos que ens permeten passar alguna que altra nit de cine a la fresca fent bona una llarga i duradora tradició de les nostres terres.

Comparteix

Icona de pantalla completa