Diari La Veu del País Valencià
La Justícia valenciana fa les primeres passes per deixar de banda la paperassa

RedactaVeu / València.

A partir de l’1 d’octubre, l’Administració de Justícia valenciana incorporarà les comunicacions telemàtiques a través de LexNet, de manera gradual amb quatre partits judicials que avaluaran l’experiència. El procés perquè advocats i procuradors facen arribar els seus escrits en suport informàtic a jutjats i tribunals serà provat inicialment mitjançant un projecte-pilot que s’executarà a partir del 19 de setembre en el partit judicial de Gandia (la Safor).

Els advocats, procuradors i graduats socials des del passat 1 de gener, en virtut de l’entrada en vigor d’una reforma de la Llei d’Enjudiciament Criminal (LECrim), ja tenien dret a presentar els seus escrits en jutjats i tribunals només per via telemàtica, en una primera fase del procés de desaparició del paper en les oficines judicials per a la seua substitució per l’expedient digital.

Reunió LexNet. Foto: GVA.

Però no obstant això, la consellera Gabriela Bravo va optar per suspendre els efectes d’eixa reforma en l’Administració de Justícia valenciana davant de la impossibilitat d’interconnectar el seu sistema de gestió processal, Cicerone, amb LexNet, la plataforma d’intercanvi d’informació entre jutjats i operadors jurídics que gestiona el Ministeri de l’Interior.

“Suspenguérem l’obligatorietat d’usar LexNet perquè les disfuncions que creava es traduïen en un greu contratemps per al funcionament normal dels jutjats, als quals generava major càrrega de treball i un problema per als professionals, que no comptaven amb una via de comunicació segura, però una vegada que hem aconseguit corregir les deficiències del sistema informàtic ha arribat el moment d’implantar les comunicacions telemàtiques”, ha explicat la consellera Gabriela Bravo.

Cicerone i LexNet ara ja són compatibles

Després de mesos de treballs per a actualitzar la plataforma Cicerone i fer-la compatible amb LexNet, la implantació de les comunicacions telemàtiques ja és possible. I serà posada a prova a partir del pròxim 19 de setembre a Gandia.

Des d’eixa data, i fins a l’1 d’octubre, tots els operadors jurídics podran remetre els seus escrits per via telemàtica als jutjats d’eixe partit judicial. I també podran presentar-los en suport paper per a evitar qualsevol problema de compatibilitat amb LexNet d’última hora.

Implantació gradual

L’experiència de Gandia servirà per a implantar de manera gradual l’ús obligatori de LexNet, sense suport paper, a partir de l’1 d’octubre. Aleshores començarà a aplicar-se en el partit judicial d’Alzira (la Ribera Alta), el 10 d’eixe mateix mes a Carlet (la Ribera Alta) i el 17 d’octubre a Catarroja (l’Horta Sud).

A partir de l’avaluació de l’experiència acumulada en aquests quatre partits judicials, la Conselleria augmentarà el ritme d’implantació de les comunicacions a través de LexNet a la resta dels partits judicials del País Valencià, un procés que podrà quedar tancat en dos o tres mesos.

‘Paper zero’

La reforma de la LECrim culmina l’estratègia de ‘paper zero’ que pretén acabar amb els expedients físics en les secretaries de jutjats, tribunals i fiscalies. Des del 7 de març, els jutjats i tribunals ja poden notificar les seues resolucions a través de LexNet, i a partir de l’1 d’octubre, s’obrirà la comunicació en sentit invers, així advocats, procuradors i graduats socials podran fer arribar els seus escrits, tant iniciadors com de tràmit, només per via telemàtica.

Comparteix

Icona de pantalla completa