Diari La Veu del País Valencià
ADIF contractà amb la trama de l’AVE Múrcia-Alacant malgrat conèixer el ‘sobrecost’
RedactaVeu / València

ADIF va seguir contractant amb la trama de l’AVE Múrcia-Alacant a pesar que l’empresa pública Tragsa va confirmar que les obres que s’estaven fent en els trams de l’AVE Múrcia- Alacant estaven sobrevalorades, segons publica aquest dilluns Cadena Ser. Així consta en un dels múltiples informes incorporats al sumari del cas ADIF elaborats per la Guàrdia Civil, l’Agència Tributària i el Servei de Duanes.

Tots els contractes de l’AVE Múrcia-Alacant els valorava i autoritzava José Luis Martínez Pombo com a cap d’infraestructures de la Línia Madrid-Llevant. Com arreplega un dels informes de la benemèrita és “qui subscriu determinats documents fonamentals, tant per a l’inici de les obres com perquè aquestes pogueren ser abonades per ADIF a les adjudicatàries principals”.

No obstant açò, segons els investigadors, la direcció d’ADIF començà a sospitar que els preus estaven inflats i decideix actuar confrontant els preus.

El 21 de març del 2011 el Comitè de direcció d’ADIF va decidir comptar amb assessoria tècnica externa perquè corroborara els plans proposats per les empreses subcontractistes encarregades dels trams de l’AVE Llevant.

El resultat de l’avaluació quantificava que el sobrecost en alguns trams d’obra ascendia als sis milions d’euros, com en el cas del tram Coslada-Múrcia de l’AVE. Malgrat aquesta avaluació externa que va constatar la sospita inicial d’ADIF, el comitè directiu no va vetar les empreses fantasma de la trama per a dues obres corresponents al tram San Isidro-Oriola.

L’informe de la Guàrdia Civil i de l’Agència Tributària inclou les declaracions testificals de dos càrrecs de l’empresa TRAGSA. El gerent de zona de la delegació de TRAGSA a Alacant, reconeix que “les diferències en el pressupost entre les solucions proposades per ADIF i les de TRAGSA són importants” i l’expert en desenvolupament de negoci de l’empresa reconeix sense cap gènere de dubte que la direcció d’ADIF estava al corrent d’aquest desfasament. “Les solucions proposades d’ADIF estaven sobrevalorades en milions d’euros i ADIF en va tenir constància”, asseguren alguns testimonis davant la Guardia Civil.

Continueu llegint en Ràdio València, de Cadena Ser.

Comparteix

Icona de pantalla completa