Diari La Veu del País Valencià
AVA i Compromís exigeixen a la UE sancions als atacs francesos al vi espanyol

RedactaVeu / València / Brussel·les / Sète.

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) ha qualificat d’”absolutament inconcebibles i inacceptables” els últims atacs contra el vi espanyol protagonitzats per agricultors gals i ha exigit a la Unió Europea que impose “sancions contundents”. Per la seua banda, l’’eurodiputat de Compromís, Jordi Sebastià, ha presentat una pregunta d’urgència en el Parlament Europeu davant d’aquest “nou atac als productors espanyols” a França després de l’assalt a uns camions espanyols en els quals es van vessar més de 50.000 litres de vi a la ciutat de Sète, molt pròxima a Marsella.

Segons l’organització agrària, en un comunicat, una dotzena d’encaputxats amb destrals –agrupats en el CRAV – van assaltar la setmana passada una empresa francesa especialitzada en la importació de vi espanyol -Biron- i, després de forçar les portes dels dipòsits, van vessar 50.000 litres procedents de diversos cellers estatals. L’autoria va ser reivindicada pel CRAV (Comitè Regional d’Acció Vitícola), en protesta per el “excés d’importació de vins espanyols i el seu baix preu”. Es tracta del tercer atac en el qual s’han vist afectats productes espanyols en el que va d’any.

AVA-Asaja ha lamentat que els agricultors francesos “argumenten els seus actes vandàlics en protesta per l’entrada al país de produccions espanyoles a preus més reduïts”, i que repreguen, així, les “hostilitats” davant l’inici de la campanya vitivinícola.

L’organització ha comptabilitzat que es tracta del tercer atac en el que va d’any, ja que al febrer van destruir 18.000 quilos de cítrics i hortalisses procedents de Múrcia i a l’abril van vessar, sobre la carretera, el vi de cinc camions espanyols “davant la mirada còmplice de la Gendarmeria”.

Imatge dels carrers de Sète després de l’atac. Foto: Sudouest.

El president d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, ha indicat la “mala destinació que li espera a Europa si no és capaç, si més no, de fer complir les seues lleis ni els seus principis bàsics” i ha exigit la intervenció “immediata” de la Comissió Europea perquè sancione “a qui corresponga i engegue algun mecanisme de compensació econòmica per a les empreses vitivinícoles que s’hagen vist afectades”.

Pregunta d’urgència de Jordi Sebastià en l’Europarlament

L’eurodiputat de Compromís, Jordi Sebastià, ha presentat una pregunta d’urgència en el Parlament Europeu sobre aquest nou atac. Sebastià ja va portar, fa uns mesos, la qüestió dels atacs als productors espanyols i el PE es va comprometre a una major vigilància.

Segons ha explicat Sebastià, fa uns mesos “la resposta de la Comissió a la pregunta de l’Europarlamentari de Compromís davant un acte similar era ferma”, i s’assegurava que es prendrien “mesures sancionadores si es repetia la situació”.

L’eurodiputat de Compromís, Jordi Sebastià.

“Estem vivint una situació preocupant. Aquesta nova escalada d’atacs als nostres productors atempta contra una de les línies de creació de la Unió Europea, el Mercat Únic, per la qual cosa no estarem parats fins que no es posen les mesures oportunes i sancionadores per a acabar amb açò”, ha explicat l’eurodiputat.

D’altra banda, Sebastià ha tendit la mà als eurodiputats de l’Estat espanyol en la Comissió d’Agricultura per a fer front comuna davant aquest tipus d’agressions: “Aquesta no és una política ni d’esquerres ni de dretes, es tracta de defensar a les persones; en aquest cas, als nostres agricultors”

Comparteix

Icona de pantalla completa