Baldoví: El 'no' del valencianisme a Rajoy

El portaveu de Compromís argumenta que el president del govern vol votar en Nadal a causa del soporífer discurs que ha realitzat
31 agost 2016 01:00h
Joan Baldoví.

RedactaVeu / Madrid.

El portaveu de Compromís, Joan Baldoví, ha iniciat el seu discurs en el debat d'investidura afirmant que durant el parlament de Mariano Rajoy, president en funcions del govern espanyol, ha vist cares d'avorriment i algun badall. Seguidament, ha citat Eiximenis per a poder parlar de la corrupció del PP, una de les tòpiques reivindicacions de la coalició. A més, ha tirat mà del corredor mediterrani i de la llista de promeses incomplides per part dels populars.

L'argument per al ‘no’ més nou presentat per Baldoví ha sigut l'oferta feta per Isabel Bonig a Compromís i també al PSPV, en què aquesta els prometia una millora del finançament per al País Valencià si aquestos s'abstenien en la votació per a la investidura de Rajoy, cosa que el portaveu de la coalició ha qualificat d'“absolutament intolerable” i de “xantatge”. A més, ha aprofitat per a remarcar que, amb aquest oferiment, el PP està reconeixent que el País Valencià està infrafinançat i que el govern popular de Rajoy no ha fet res en aquestos quatre anys per a arreglar-ho.
 

Discurs Joan Baldoví. Vídeo: el Congrés.

“Ranci i centralista”

Alguns dels arguments més recurrents han sigut la representativitat de la cambra en què els vots de tots són igual de legítims. També ha aprofitat el portaveu de Compromís per a fer pesar que han sigut els votants els qui han conformat aquesta distribució per partits “plural, multilingüe, plurinacional” i que, per contra, Rajoy s'entesta a mantenir el discurs “ranci i centralista”.

Entre altres cites realitzades per Baldoví es pot destacar la de Francesc d'Eiximenis “Que furtar a la comunitat sia pijor cosa que furtar a alcun en singular”, que ha utilitzat per a parlar de la corrupció del Partit Popular i continuar així justificant el seu ‘no’.

“Números justos”

El portaveu de la coalició valenciana ha insistit que “hi ha números justos, complicats, però ixen. Hem de fer un esforç. Fa falta voluntat, generositat, intel·ligència i altura de mires. I tots els que hui votarem no tenim una obligació moral amb els nostres votants i amb els nostres ciutadans; construir una alternativa de canvi”.

“No ens conformem”

Per a acabar el discurs, Baldoví ha acabat, de nou, amb una altra cita, en aquest cas de Robert Anthony: “El contrari de la valentia no és la covardia, és la conformitat”. Finalment, ha conclòs amb “i nosaltres els de Compromís no ens conformem”.

La Veu
 
next