Diari La Veu del País Valencià
El curs comença ‘amb mancances en l’adeqüació de les infraestructures’

RedactaVeu / València.

Front a les previsibles altes temperatures aquest inici de curs i davant les instruccions donades per Conselleria, des de la FE CCOO PV han fet public un comunicat de premsa en què recomanen als centres educatius que seguisquen els protocols per a aquests casos, però també que denuncien la falta de recursos i adaptació dels centres a les altes temperatures i ho comuniquen al sindicat.

En cas que es valore la suspensió de les classes, des del sindicat animen a fer-ho “en consens amb la comunitat educativa i amb el suport de l’AMPA del centre”, sempre amb l’objectiu de preservar la salut de professorat i alumnat durant aquelles hores en les quals se superen els 27o permesos en les aules. Segons la Federació, la Conselleria d’Educació “hauria d’abordar aquesta situació el més prompte possible i establir mesures preventives i adequació d’aules i del centre en general”.

La Federació d’Ensenyament de CCOO PV assegura que “la falta d’infraestructures educatives, els barracots i la falta d’adequació de molts centres també són problemes a què s’enfronten les escoles” i que, mentre que la Conselleria anuncia i enceta plans de construcció d’infraestructures, “des de CCOO denunciem l’existència de més d’un centenar de centres educatius amb presència d’amiant, col·legis en barracots i escoles que comencen les classes sense acabar les obres”.

En aquest sentit, recorda que les obres del menjador del CEIP Ausiàs March de Mislata previstes per a enguany “encara no han començat”, que a Montserrat i a Castelló de la Ribera “només ara comencen les obres del centre nou”, que la situació del CEIP Sant Àngel de la Guarda és “crítica” amb instal·lacions “obsoletes i gran quantitat d’amiant i, a més, el CEIP 103 es troba en barracots un any més, per posar només alguns exemples”.

FE CCOO PV apunta en la nota que, dos dies abans de començar el curs, la Conselleria ha adjudicat vora 1.000 llocs de docents a l’escola pública valenciana, “però amb la premura de les dates, molts centres educatius valencians iniciaran el curs amb falta de professorat”. Així, de les dades que els arriben dels centres, “constatem que, especialment, faltaran els mestres d’Audició i Llenguatje i de Pedagogia Terapèutica que els col·legis han demanat, amb les conseqüències negatives que això pot comportar per a atendre l’alumnat amb necessitats educatives especials”.

Recuperar les plantilles dels centres educatius

CCOO exigeix “que s’adjudiquen totes les places i baixes d’inici de curs en els propers dies per a garantir el dret de l’educació per a tots i totes” i subratlla que el problema de fons és la necessitat de la reversió de les retallades per a recuperar les plantilles dels centres educatius anteriors als anys de les retallades –el 20% de la plantilla docent és professorat interí, això suposa que el 20% dels i les docents són treballadors i treballadores temporals i precaris–.

“Esperem que puguem arribar a un 8%, quantitat suficient per a cobrir les substitucions per malaltia”, “reivindiquem ofertes d’ocupació pública amples i planificades en el temps” i “cal recuperar i estabilitzar plantilles mitjançant ofertes d’ocupació durant els 3 propers anys per a 10.000 llocs docents en un sistema educatiu públic de qualitat i equitat”, defensa FE CC.OO PV.

A més, el sindicat considera que cal fer també un esment a la situació dels educadors i educadores d’educació especial que començaren l’1 de setembre amb mobilitzacions: “La FE CCOO PV entén que aquest personal ha de passar a dependre de Conselleria d’Educació i que cal obrir un procés de negociació per a millorar les seues condicions laborals”.

“Aquest –conclou la nota– ha de ser el curs de la reversió de les retallades en educació valenciana. Caldrà avançar en el canvi educatiu: augmentar la inversió educativa, millorar les condicions laborals del professorat i impulsar un nou model educatiu”.

Comparteix

Icona de pantalla completa