EP / València

L’expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, ha negat categòricament que cobrara algun tipus de comissió il·legal o que existira una Caixa B en el Partit Popular i ha carregat contra Marcos Benavent, exgerent d’Imelsa, empresa pública de la corporació provincial, sobre qui ha dit que era el responsable de la contractació en l’entitat.

Rus ha comparegut aquest divendres en el Jutjat d’Instrucció número 18 de València per declarar com a investigat en una de les peces del cas Imelsa, la relativa als ‘zombies’ −persones contractades que cobraven i no anaven a treballar i un altre personal que es beneficiava de quitances desorbitades−.

Alfonso Rus ha arribat als jutjats acompanyat d’un dels seus lletrats sobre les 10.45 hores, on l’esperaven desenes de periodistes que li han preguntat per les presumptes comissions i contractacions irregulars en Imelsa. Malgrat que ha insistit que atendria als mitjans a la seua eixida del jutjat, sí ha volgut contestar a una pregunta, la relativa a les comissions i ha ironitzat que les repartien “en el cotxe i en l’avió”.

Rus ha estat declarant durant poc més de deu minuts, ja que tan sols ha volgut respondre a les preguntes dels seus lletrats. La seua intervenció s’ha basat a negar qualsevol tipus de responsabilitat en relació amb la contractació en Imelsa i ha descarregat la culpa sobre Benavent.

En concret, davant el jutge, ha assenyalat que “mai” va ordenar que es contractara ningú a Imelsa i “menys” persones que cobraren sense anar a treballar. “No ho hauria permès ni consentit”, ha asseverat. També ha dit que del tema de la contractació s’ocupava Benavent i ha recordat que porta treballant “tota” la seua vida i que arribava a la Diputació a les 7 i se n’anava a les 22 hores, han informat a Europa Press fonts coneixedores de la declaració.

Sobre Benavent, ha afirmat en declaracions als mitjans de comunicació que si Imelsa haguera sigut una empresa de la seua propietat “l’hauria liquidat”: “Ell és qui contractava i qui ha de dir quins amics i coneguts van entrar” a treballar en l’entitat. “I després ho haurà de demostrar”, ha asseverat.

“Jo ni contractava ni acomiadava ni feia seguiment dels treballadors. Jo no entrava en açò”, ha insistit. Preguntat pel pagament de la nòmina a un jugador de l’Olímpic de Xàtiva, equip de futbol del qual va ser president, ha assenyalat que “seria perquè treballaria, no?”.

Comissions i Caixa B

Malgrat que la recerca s’instrueix en una peça separada del cas Imelsa, Rus s’ha referit en declaracions als periodistes al presumpte pagament de comissions il·legals i a l’existència d’una Caixa B en el PP.

Preguntat per aquests temes, ha assenyalat que ell desconeix l’existència de cap Caixa B: “Totalment negue la Caixa B”, ha puntualitzat. I sobre el repartiment de comissions que li atribueix Benavent, ha indicat que aquest “és un home que quan va saber que anaven a per ell, es va escapolir, va estar fóra tres o quatre mesos, i quan se li acabaren els diners se’n va tornar, va pactar no sé amb qui i a partir d’ací ha vingut amb la coleta, l’arracada, va dir que era ionqui…”, amb la qual cosa ha qüestionat la seua credibilitat.

“No era jo qui contava diners en un cotxe”

En concret, sobre el repartiment de comissions ha indicat: “Mai en la vida n’he tocat ni una. Açò era ell −en referència a Benavent−. Ho ha dit ell, que les cobrava”. Així, ha tornat a negar que comptara bitllets de comissions en un cotxe amb Benavent: “Ja vaig dir en el seu moment que no era jo. No sé qui era. No era la meua veu”, en relació amb uns enregistraments que li assenyalen.

“Jo −ha afegit− he estat dues nits en un calabós i ell −Benavent−, que va dir que havia robat, no ha estat ni un dia. Llavors, a partir d’ací…”. Preguntat per si pensa denunciar l’exgerent d’Imelsa, ha asseverat que “ja arribarà”.

Després de defensar la seua innocència, interpel·lat llavors per què es trobava investigat en aquesta causa, ha respost: “Jo que sé. Em criden perquè han fet cas a una persona, a Benavent, i han d’esbrinar si el que diu és veritat”. Interpel·lat per si considera que l’exalcaldessa de València, Rita Barberá, hauria d’estar imputada en aquest procediment, ha dit: “Rita serà Rita. Jo vaig a les meues coses, que ja en tinc prou”.

Amb tot, Rus ha assegurat que explicarà “tot” quan s’òbriga el secret de sumari de la peça principal, però ha insistit en la seua innocència mentre un grup de persones el ratllaven de “corrupte, xoriço i lladre” a la seua eixida del jutjat.

Prèviament a Rus, estava citat al jutjat el seu excap de gabinet Emilio Llopis, qui s’ha acollit al seu dret a no declarar. Per a la setmana vinent està previst que arranquen les declaracions d’una altra peça del cas Imelsa, la del contracte del call center, i el divendres compareixerà, de nou, en el jutjat, per aquest motiu, Rus.

Comparteix

Icona de pantalla completa