Diari La Veu del País Valencià
Marcos Benavent, de regidor de Xàtiva a recaptador de diners del PP

EP / RedactaVeu / València.

Marcos Benavent, investigat en la trama corrupta d’Imelsa i que no deixa tranquils els regidors del PP en l’Ajuntament de València i ex alts càrrecs de la Diputació i de la Generalitat, va passar de regidor de Festes de Xàtiva (la Costera), municipi en el qual va coincidir amb l’expresident de la Diputació i exalcalde de la localitat Alfonso Rus, a recaptador del PP i, posteriorment, a confessar tot el que s’havia emportat de les arques públiques per a reposar-se i començar una nova etapa, segons ha declarat en diverses ocasions als mitjans de comunicació.

Benavent, tal com figura en el sumari del cas Imelsa, que s’instrueix en el Jutjat d’Instrucció número 18 de València, es va creuar amb Alfonso Rus –també investigat en el procediment– l’any 1999 en què tots dos van coincidir en l’Ajuntament de Xàtiva.

A partir d’ací, van començar una marxa junts que també els ha portat a coincidir com a investigats en el jutjat. Benavent, després de deixar Xàtiva, es va posar a treballar en la Fundació Jaume II El Just, encara que mentre estava donat d’alta en aquesta institució, “treballava a temps complet” perquè Rus guanyara el Consell Provincial del PP i, posteriorment, arribar a governar la Diputació de València.

El mateix Benavent, qui s’ha arribat a definir en alguna ocasió com ‘ionki dels diners’, va explicar a la UCO que les seues comeses en la Fundació eren principalment administratius, relacionats amb temes de comunicació i premsa, i va agregar que des d’ací va començar a treballar per al PP a temps complet.

L’any 2004 Rus va ser nomenat president del PP de la demarcació de València, i en aqueix moment va començar la seua vinculació “delictiva” amb el exvicepresident de la Diputació Juan José Medina; el excap de gabinet de Rus, Emilio Llopis; Benavent; i l’empresa pública Ciegsa amb Màxim Caturla com a conseller delegat, segons consta en el sumari.

És en aqueix exercici quan, segons la UCO, sorgeix la “necessitat” de finançar econòmicament el partit (PP), per a la qual cosa Rus “hauria posat en contacte” Benavent amb Caturla, “amb capacitat de decisió sobre l’adjudicació d’infraestructures educatives”.

A partir d’aqueix moment, Benavent començaria a mitjançar entre Caturla i Rus “a fi de recaptar diners, negociant i cobrant comissions il·legals a empresaris com a contraprestació de contractes adjudicats des de l’empresa pública, tot açò amb la finalitat de finançar el partit polític al qual pertanyien.

Amb el pas dels anys i amb Rus ja en la Diputació, Benavent va donar el salt l’any 2007 a la gerència de l’empresa pública Imelsa, des d’on va seguir amb la seua comesa.

De l’exgerent d’Imelsa ressalta la UCO el seu paper intermediador entre polítics, funcionaris i empresaris, “desenvolupat amb evidents habilitats socials”. “És un excel·lent coneixedor del funcionament institucional i polític de la Comunitat, de les persones que en ella participen, les seues relacions, motivacions i vinculacions”, assenyalen els investigadors.

D’aquests més de 15 anys vinculats amb Rus i altres càrrecs públics del PP, Benavent va acudir el passat any al jutjat “a explicar la veritat”, amb la qual cosa ell era conscient que faria mal “a molta gent” i a “eixir merda a punta pala”, tal com va indicar. Una mica més d’un any després, les seues confessions i enregistraments aportats a la Guàrdia Civil han servit, en part, perquè el jutjat haja obert una investigació amb una peça principal (Ciegsa) i altres cinc més relatives a contractacions fraudulentes, comissions i a un presumpte delicte electoral i de blanqueig del PP.

Ara, segons va dir recentment als mitjans de comunicació, després d’abandonar la vida pública es va dedicar a viatjar, a trobar-se a ell mateix i “a viure” mentre observa com avança la investigació judicial d’un cas al qual encara li queda recorregut.

Comparteix

Icona de pantalla completa