Diari La Veu del País Valencià
La Unió assenyala els eurodiputats que afavoreixen l’entrada de cítrics de Sud-àfrica

RedactaVeu / València.

LA UNIÓ de Llauradors critica durament el vot a favor que han donat diversos eurodiputats espanyols, així com les abstencions, en la votació del Parlament Europeu que va permetre aprovar l’entrada de cítrics de Sud-àfrica als mercats europeus i que faran plena competència amb els cítrics valencians.

Aquesta entitat ha pogut accedir a l’acta de la sessió celebrada el passat dia 14 de setembre al Parlament Europeu. Segons consta en aquesta, un total de 8 eurodiputats espanyols del PP i 1 de UPyD van votar a favor de la introducció de cítrics sud-africans. Altres 9 eurodiputats del PSOE es van abstenir en la votació i 1 diputada del PP i una altra de UPyD van canviar el seu vot posteriorment −suposadament per la pressió del sector− malgrat haver votat en principi a favor de l’acord comercial, com els anteriors. Cap eurodiputat del País Valencià va votar a favor o es va abstenir, fet que agraeix aquesta organització professional agrària. Fins i tot, aquesta entitat ha fet un cartell amb noms, cognoms, foto i adscripció política dels eurodiputats que han facilitat amb el seu vot o abstenció l’entrada dels cítrics sud-africans.

Imatge: LA UNIÓ.

A aquest acord comercial entre la Unió Europea i alguns països africans sols li falta la ratificació del Consell de Ministres de la UE i dels governs africans. Per això, des de la UNIÓ s’ha iniciat una campanya de suport entre totes les autoritats i administracions competents en la matèria o susceptibles de pressionar tant en l’àmbit comunitari com en l’estatal, autonòmic o local per modificar aquest acord.

L’entitat agrícola recorda que fins a enguany el període d’importació de cítrics procedents de Sud-àfrica finalitzava el 15 d’octubre, però el nou Acord d’Associació Econòmica entre la Unió Europea i els Estats de l’Àfrica Meridional (entre ells Sud-àfrica) l’amplia fins al 30 de novembre, amb una progressiva disminució anual dels preus d’entrada fins a la seua total desaparició en 2025.

La importància de les exportacions de cítrics

Els cítrics, amb 1.982 milions euros de facturació, representen un 38% de les exportacions agroalimentàries del País Valencià i un 8% de l’exportació total valenciana, segons expliquen des de LA UNIÓ a través d’un comunicat. A més, aquesta comunitat és la primera zona exportadora d’aquests productes amb un 69% del total de l’Estat espanyol i, alhora, aquest és el major productor de cítrics de la Unió Europea i el cinquè a nivell mundial després de la Xina, el Brasil, els Estats Units d’Amèrica i Mèxic.

Les taronges

Aquesta entitat explica que un volum de 732.247 tones de taronges es veurien directament perjudicades per l’ampliació del període d’importacions d’aquest mateix cítric procedent de Sud-àfrica i altres 919.593 tones de varietats de mandarines també podrien veure’s afectades indirectament.

Amenaça fitosanitària

A més de la pressió econòmica, aquest acord també aporta una altra amenaça, tal com recorda LA UNIÓ al seu comunicat: la plaga de la “taca negra” dels cítrics causada per un fong, la principal malaltia fúngica dels agres a nivell mundial. Durant 2015, es van detectar a la Unió Europea 45 enviaments de cítrics procedents de Sud-àfrica amb presència d’agents nocius.

Propostes de canvis en l’acord

Per a pal·liar aquesta situació, LA UNIÓ ha plantejat canvis en l’acord amb Sud-àfrica per salvaguardar el cultiu en l’àmbit de la Unió Europea. Entre aquestes modificacions es troba l’establiment de contingents d’importació “regressius” segons els quals les quantitats més grans d’importació s’establirien durant els mesos de juny a setembre i, a partir d’octubre, anirien descendint progressivament els volums de cítrics importats fins assolir nivells que no pertorben el mercat comunitari quan entren en comercialització les varietats europees.

També han sol·licitat que hi haja un únic port d’entrada de cítrics procedents de Sud-àfrica a la Unió Europea i, preferiblement, que siga el de València per la seua proximitat als punts de reexportació als mercats comunitaris. A més a més, demanen també la implantació, en aquest port, d’inspectors fitosanitaris especialitzats en plagues i malalties com la taca negra dels cítrics i que inspeccionen detingudament cada enviament procedent de Sud-àfrica.

LA UNIÓ demana, així mateix, un cos d’inspectors fitosanitaris europeus en els ports d’origen i a càrrec del sector sud-africà per a evitar l’eixida d’enviaments amb presència de la malaltia. Finalment, es demanda revisar i millorar, en la mesura del possible, el protocol de transport de cítrics, especialment el referent a temperatures dels contenidors.

Comparteix

Icona de pantalla completa