Diari La Veu del País Valencià
El PSOE s’enfonsa fins a mínims històrics segons un sondeig
Madrid / EP

El PSOE patiria una caiguda de 6,73 punts en intenció de vot si es celebrararen ara les eleccions, segons un sondeig de Simple Lògica arreplegat per Europa Press, la qual cosa situaria aquest partit en el 15,9 per cent de l’electorat. Aquesta enquesta també reflecteix una pujada de quasi 4 punts per al Partit Popular, de manera que se situaria en el 36,8 per cent del vot, i un augment de 2,35 en el vot de Podemos, que situaria el partit de Pablo Iglesias en el 23,5 per cent. Ciudadanos puja lleugerament.

El treball de camp ha tingut lloc entre els dies 3 i 11 d’octubre, és a dir, en els dies següents al tibant Comitè Federal que van celebrar els socialistes el passat dia 1 i que es va saldar amb la dimissió del secretari general Pedro Sánchez i l’eixida del que quedava de la Comissió Executiva Federal, després de la dimissió, uns dies abans, de 17 dels seus membres.

L’estimació de vot del PSOE se situa en el 15,9 per cent, després de caure 6,73 punts en relació amb el percentatge obtingut en les eleccions del passat 26 de juny, el 22,63 per cent, i molt més si es tenen en compte les dades que llançava aquesta mateixa enquesta el passat mes de setembre. Fa un mes ,el PSOE se situava en el 23,7 per cent d’intenció de vot, és a dir, que havia pujat una mica més d’un punt.

Una caiguda de rècord

No obstant això, la caiguda que s’ha registrat en l’últim mes ha polvoritzat tots els rècords i ha situat el PSOE en el nivell més baix de la recent història del partit, un nivell molt similar al que van registrar en l’estiu del 2014 després de les eleccions europees.

En l’extrem oposat se situen el PP i Unidos-Podemos. Aquestes dues formacions creixen en intenció de vot. El PP ho fa en 3,79 punts en relació amb les dades obtingudes en les últimes generals, quan va aconseguir el 33,01 per cent dels suports. Ara aconsegueix el 36,8 per cent. També supera en més de tres punts l’últim resultat d’aquesta enquesta, que atribuïa al PP el 33,6 per cent dels vots al setembre.

Unidos-Podemos creix 2,35 punts per a situar-se en el 23,5 per cent enfront del 21,15 assolit en els comicis generals de juny. Si la comparació es fa amb el resultat d’aquesta mateixa enquesta al setembre, el creixement és de 3,5 punts, ja que els de Iglesias havien caigut el mes passat fins al 20 per cent.

C’S puja lleugerament, ja que l’enquesta reflecteix un creixement de tres desenes en relació amb el seu resultat de les generals de juny, on va aconseguir el 13,6. Ara se situaria en el 13,9. A més, és un punt superior al resultat que aquest sondeig de Simple Lògica li atribuïa fa un mes.

Rivera i Garzón, els millors valorats

El líder de Ciudadanos, Albert Rivera, segueix sent el dirigent més valorat amb el 38,9 per cent que aproven la seua actuació. No obstant això, la seua popularitat segueix caent i està lluny d’aqueix 62,8 per cent que li donava aquesta mateixa enquesta al març d’enguany.

El segon millor valorat és Alberto Garzón, l’actuació del qual és aprovada pel 36,3 per cent, amb un percentatge superior en tres punts a la valoració de setembre. Pablo Iglesias, per la seua banda, registra el tercer lloc en la taula de popularitat, amb un 22,5 per cent, només unes desenes inferior a la registrada fa un mes.

Susana Díaz, menys popular que Sánchez entre els votants del PSOE

Aquests són els líders que es venien avaluant en els “Índexs d’opinió pública” que realitza Simple Lògica però, en aquesta ocasió i atenent a les especials circumstàncies que vivia el PSOE, han preguntat per Susana Díaz. L’actuació d’aquesta és aprovada pel 22,1 per cent dels ciutadans, és a dir, que la seua popularitat està tres punts per sobre de la de Sánchez. No obstant això, la popularitat de la presidenta andalusa entre els votants socialistes és menor que la de l’exsecretari general Pedro Sánchez.

Així, els votants del PSOE que aproven l’actuació de Susana Díaz són el 32,2 per cent, mentre que Pedro Sánchez aconsegueix l’aprovació del 43,9 per cent.

La major taxa de fidelitat en el vot la segueix tenint el PP, amb un 84,6 per cent que declara que tornaria a votar el partit de Mariano Rajoy. Un percentatge que ha crescut en 5 punts durant l’últim mes.

El citat estudi sociològic s’ha realitzat amb una mostra de 1.002 casos, mitjançant entrevistes telefòniques assistides per ordinador i amb una selecció aleatòria de la llar sobre llistat telefònic i segons quotes de sexe i edat per a la determinació dels individus.

Comparteix

Icona de pantalla completa