Diari La Veu del País Valencià
Una protesta tanca de forma simbòlica el CIE de Sapadors

EP / València.

Una concentració ciutadana va clausurar, ahir dimecres, per la vesprada i, de forma simbòlica el Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Sapadors a València, com a gest de denúncia de la seua “previsible” reobertura aquesta setmana, després que es tancara a principis d’octubre per una plaga de xinxes.

A crits de “cap ésser humà és il·legal” i “volem una València sense CIE”, la protesta congregà a una multitud a les portes de Sapadors, on també s’han acostat per a mostrar el seu suport l’alcalde Joan Ribó i diversos regidors, diputats de les Corts i càrrecs autonòmics.

La Campanya pel tancament, CIEs NO, ha recolzat les manifestacions pacífiques de les últimes setmanes en altres centres similars a l’Estat espanyol i ha reclamat la fi “definitiva i sense condicions” d’aquests òrgans, després que, aquest passat dimarts, una quarantena d’interns tractaren d’escapolir-se del CIE de Zona Franca a Barcelona.

Entre pancartes com ‘La frontera no és una arma de doble tall: talla solament d’una banda’, ‘CIEs: guantànamos europeus’ o ‘Els països tenen una ànima inversament proporcional a l’altura de les seues tanques’. La comitiva ha penjat una cinta en la porta de Sapadors amb el suport de l’alcalde, com a gest per a mostrar el “rebuig” de la ciutat a aquest tipus de “forats negres de la Democràcia”, com han proclamat.

Ribó: “València ha d’estar lliure de guantànamos europeus”

Joan Ribó ha subscrit la protesta i ha reivindicat que, en el cas de València, “ha d’estar lliure de guantànamos europeus ara que ja està lliure de paradisos fiscals”. Per açò, ha assegurat que l’Ajuntament posarà “tots els mitjans al seu abast contra determinats plantejaments de l’actual Govern que van contra els Drets Humans”. “En açò tots som competents”, ha reivindicat.

Prèviament, en declaracions als mitjans de comunicació, el primer edil ha denunciat que el CIE de Sapadors “no respecta” els drets humans, si bé ha reconegut que en el seu moment el consistori va realitzar un control i “no va detectar” la plaga de xinxes i ha negat conèixer si el centre finalment es reobrirà aquesta setmana. A més, ha subratllat que “no pot ser que hi haja persones tancades solament perquè no tenen papers” i ha apuntat aquest com “el seu únic delicte”.

“La millor solució seria que no s’obrira”, ha remarcat, en estar segur que “aquest centre hauria de dedicar-se a altres temes”. De fet, Ribó ha incidit en l’existència de “molts altres mecanismes perquè les persones sense documentació puguen estar a València d’una forma digna” i “d’altres maneres de plantejar-ho també en la Unió Europea”, a la qual ha exigit que els CIE “desapareguen de l’Estat espanyol” en constatar situacions que “recorden a Guantànamo”.

Per part de la plataforma, les seues portaveus, Emma Císcar i Beatriz Roca, han recordat que Sapadors és un centre “qüestionat per nombrosos organismes de Drets Humans”, per la qual cosa han celebrat el suport de l’Ajuntament per a exigir a Interior el tancament definitiu. “Ribó està fent el seu treball en aquest tema, com la resta dels ‘alcaldes del canvi'”, ha reconegut Roca, qui també ha reivindicat que el Govern “està obligat a donar una resposta i moure fitxa”.

Comparteix

Icona de pantalla completa