Diari La Veu del País Valencià
Francisco Llop, guanyador de la 1a Beca Fragments de la Unió de Periodistes Valencians

RedactaVeu / València.

La Unió de Periodistes Valencians ha atorgat al fotògraf valencià Francisco Llop la primera Beca Fragments per a produir un assaig visual, l’objecte del qual havia de ser la història contemporània del País Valencià, que el guanyador ha titulat “El riu invisible”, un projecte que pretén “ser un tribut al riu Túria, a les històries ancorades en les seues riberes i a la memòria”.

El jurat que ha escollit aquesta proposta està compost per l’historiador de fotografia i especialista en fotollibres, Horacio Hernández, el fotògraf i professor de fotografia, Ricardo Cases, i el periodista gràfic i membre de la Comissió Executiva de la Unió de Periodistes Valencians, Biel Aliño, que han triat el projecte de Llop d’entre 36 propostes, tal com informa aquesta entitat en un comunicat.

Segons explica l’autor en la seua proposta, “València, la capital del Túria, no té riu. Les seues aigües li van ser arrabassades l’any 1973 amb la inauguració del Pla Sud promogut pel govern dels pantans”. Llop, que s’ha dedicat a fotografiar el parc fluvial durant els últims quatre anys, vol amb aquest projecte “rescatar i donar visibilitat al riu” i reflexionar sobre la memòria, ja que, en paraules de l’autor, “sembla que quan la ciutat es va quedar sense riu, aquest haguera desaparegut de la memòria col·lectiva”. “Hi ha una vida al voltant del riu que molta gent de València desconeix”, afirma el fotògraf, qui explica que “no existeix cap treball fotogràfic d’autor sobre el Túria, que aborde el riu des del punt de vista documental i de l’experiència”.

Imatge del projecte de Francisco Llop. Nota: aquestes fotos no es poden tornar a reutilitzar per cap mitjà.

L’autor, que disposarà d’un any per a realitzar el seu projecte, compta amb un pressupost de 6.000 euros per a la producció i de 7.000 euros per a l’exposició. La presentació de l’assaig final serà el 18 de novembre de 2017. El projecte contempla una exposició fotogràfica i l’edició d’un catàleg i comptarà amb la col·laboració d’un expert en hidrologia del Pla Sud i d’un consultor ambiental especialista en antropologia i paisatgística local.

Imatge del projecte de Francisco Llop. Nota: aquestes fotos no es poden tornar a reutilitzar per cap mitjà.

Francisco Llop (Paterna, 1967) és màster en Fotografia, Art i Tècnica per la Universitat Politècnica de València (UPV) i ha exposat les seues obres en sales de tot l’Estat espanyol. La seua obra forma part de diverses col·leccions públiques i privades: Comunidad de Madrid, Ministerio de Medio Ambiente, Fundació Bancaixa o el Proyecto Generaciones de Caja Madrid, són algunes d’elles.

Comparteix

Icona de pantalla completa