Diari La Veu del País Valencià
El Congrés espanyol acorda per unanimitat declarar 2017 ‘Any Miguel Hernández’
RedactaVeu / Madrid

La iniciativa de Compromís, aprovada per unanimitat pel Congrés, reivindica el caràcter “universal” de Miguel Hernández i promou impulsar un calendari d’activitats dedicat al reconeixement, estudi i difusió de la seua obra. La comissió de Cultura del Congrés, a més, ha instat el Govern esapanyol a destinar una dotació pressupostària “suficient” per posar de relleu la importància a la literatura del poeta d’Oriola.

El diputat de la formació nacionalista per Alacant, Ignasi Candela, ha incidit en la necessitat de recuperar la memòria del poeta i dramaturg, i ha fet seues les paraules de Pablo Neruda que defensa el deure de “recordar Miguel Hernández, que va desaparèixer a l’obscuritat, i recordar-lo a plena llum”. La proposta, en col·laboració amb la fundació Miguel Hernández, destaca també la “fondària i autenticitat” del compromís polític i social del poeta i dramaturg contra la desigualtat i pels desheretats.

Candela ha recordat cóm Hernández es va convertir en “la veu de milions de persones que volien expressar-se des de la seua realitat quotidiana”, i ha assenyalat que l’efemèride és una oportunitat per a “entendre la importància del seu significat a hores d’ara”. La proposta s’uneix a la de la Generalitat Valenciana que el passat mes de juliol anuncià que dedicaria el 2017 al poeta oriolà.

Miguel Hernández morí el 1942 a la presó d’Alacant on va estar encarcerat després de la Guerra Civil per motius polítics. Condemnat a 30 anys de presó, emmalaltí de tuberculosi i morí a la infermeria de la presó.

Comparteix

Icona de pantalla completa