Diari La Veu del País Valencià
Demanen el cessament de la infermera que increpà una usuària per parlar valencià
L. Part / València

“Qué costumbre tenéis en este pueblo de hablar valenciano”. Són les paraules que va proferir una infermera del Centre de Salut de Castelló de la Ribera quan una usuària que va acudir al centre sanitari per rebre assistència el passat dia 13 es va dirigir a ella en valencià. A més, tal com va denunciar en exclusiva La Veu, aquesta “professional” va increpar la veïna de la localitat riberenca dient-li que la seua “obligació” era “saber el castellà” i va “arrodonir” la seua lamentable i vergonyant actuació aclarint-li que “saber valencià no serveix per a res, aprenga anglès i traurà més profit”.

Després que la víctima d’aquest atac lingüístic −M.J.D− sol·licitara formalment a la Conselleria de Sanitat que adopte “les mesures pertinents perquè jo i tots els valencianoparlants puguem expressar-nos en valencià en tots els centres que gestiona la Generalitat”, ara, la Plataforma per la Llengua –que també ha rebut la queixa de l’afectada− ha demanat a la Conselleria de Sanitat que inste la direcció de l’esmentat ambulatori “a retirar aquesta infermera del servei d’atenció sanitària” per “incomplir les seues obligacions professionals i per prejudicis ideològics, en l’atenció sanitària al centre de salut”.

El portaveu de Plataforma per la Llengua, Manuel Carceller, ha declarat que “negar l’atenció sanitària a un ciutadà per parlar el valencià és un cas de discriminació que va en contra de la legalitat de l’Estatut d’Autonomia valencià, de l’article 2 de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) i, fins i tot, de l’article 14 de la Constitució espanyola”. Carceller recorda que el valencià és llengua pròpia al nostre territori “i tots els ciutadans tenen dret a conèixer-la i a usar-la oralment i per escrit, tant en les relacions privades com en les relacions amb instàncies públiques”.

Un cas “gravíssim d’incompliment de les obligacions”

El portaveu de la Plataforma ha assegurat en un comunicat de premsa que “la discriminació en l’atenció sanitària a un pacient, pel fet de parlar valencià, és un cas gravíssim d’incompliment de les obligacions d’aquesta professional sanitària”. En aquest sentit, Carceller ha recordat l’obligació professional de complir el Codi Internacional d’Ètica Mèdica, aprovat el 1949 a Londres i actualitzat el 2006, i la Declaració de Ginebra, aprovada per l’Associació Mèdica Mundial el 1948 i actualitzada el 2005.

“Es tracta dels compromisos de la professió sanitària de no permetre que consideracions ideològiques s’interposen en els deures d’atendre un pacient”, apunta el portaveu de l’ONG del català.

Segons ha fet saber l’afectada a la Plataforma, la infermera del centre, en dirigir-se a l’afectada en la nostra llengua, li va respondre que “no entenia el valencià”, la va afrontar sobre l’obligació de saber castellà i, seguidament, va manifestar prejudicis lingüístics d’odi al valencià “impropis d’una treballadora del sector públic de la Generalitat Valenciana”.

Comparteix

Icona de pantalla completa