Diari La Veu del País Valencià
Educació divulgarà entres els escolars l’obra d’Andreu Alfaro
EFE – València

Així ho ha anunciat la consellera María José Català durant la inauguració de l’exposició organitzada per l’IVAM per rendir homenatge a Andreu Alfaro, que consisteix en la instal·lació, en l’espai d’accés al públic, de cinc escultures seleccionades dels fons de la seua col·lecció.

La unitat didàctica, elaborada per la Direcció general d’Innovació, Ordenació i Política Lingüística, integrarà activitats, recursos i material didàctic d’ajuda al professorat i a l’alumnat, que s’oferiran a tots els centres educatius aquest curs 2012-13.

Català ha destacat que l’IVAM ha volgut rendir un xicotet homenatge a Alfaro, mort aquesta setmana, que va saber “conjugar la passió per la seua terra i els seus orígens amb una pràctica escultòrica personalista i carregada de significat”.

La consellera ha elogiat “la llavor d’aquells valencians il·lustres de tots els àmbits culturals que exporten la nostra forma d’entendre el món, el nostre univers, el nostre llenguatge, i que no deixen la nostra forma de ser i de pensar, i que igual que Alfaro, ens produeixen un gran orgull”.

Andreu Alfaro, l’obra del qual està composta per 2.000 escultures, va desenvolupar una pràctica escultòrica fundada en la transmissió permanent, en la constant ruptura, amb el ja fet, i ell mateix s’ha classificat en alguna ocasió com, més que un escultor a l’ús, un dibuixant que fa escultures.

A l’acte d’homenatge han assistit els artistes Joan Cardells, Jordi Ballester, José Antonio Orts, Paco Caparrós, Teresa Cháfer, Manuel Rei Fueyo, Evarist Navarro, Claudio Zirotti, Natividad Navalón, Vicente Colom, Victoria Cano, Alex Alemany, Nasio Bayarri, Rocío Vilallonga, Cari Roig, Juan Andrés Mompó, així com els membres del Consell Valencià de Cultura Ricardo Bellveser, Jose María Lozano, Martín Quirós i Francisco Pérez Puche.

Les obres exposades en aquesta mostra són Afrodita (1984); Figura en Moviment (1984); Dafne (1986); Les Afinitats electives (1986); i Byron (1989), totes generades en la dècada dels 80 en la seua etapa més propera al minimalisme.

L’IVAM, que compta amb la figura d’Andreu Alfaro entre els principals impulsors de la seua creació, i exhibeix en el seu logotip el disseny que l’artista li va dedicar, va organitzar una mostra individual en 1991 i posteriorment en 2007 la més completa retrospectiva sobre la seua trajectòria, que va incloure obres procedents de l’estudi i la col·lecció del propi artista, algunes no exposades anteriorment.

Comparteix

Icona de pantalla completa