Diari La Veu del País Valencià
Conclou el III centenari del naixement d’Antoni Gilabert
Pedreguer acull el ple del Consell Valencià de Cultura per cloure el III centenari del naixement d’Antoni Gilabert
Ahir al matí es va celebrar a Pedreguer el ple del Consell Valencià de Cultura (CVC) corresponent al mes de febrer. L’acte, que va estar acompanyat d’un concert d’orgue, va servir per culminar la programació organitzada per l’Ajuntament amb motiu de la celebració del III Centenari del naixement de l’artquitecte Antoni Gilabert (1716-1792), figura destacada en la transició del barroc al neoclassicisme en terres valencianes i, precisament, fill de la localitat.

Entre els assumptes que es van tractar el ple del CVC en aquesta jornada destacaven l’informe preceptiu per a la declaració de Bé d’Interés Cultural, ara amb categoria de monument, de l’església de Santa Magdalena de Vilafranca, un dels millors exemples de l’arquitectura del Renaixement al nostre territori. També es va debatre l’informe sobre el Pla d’Acció Territorial de Castelló, que s’emmarca en les noves línies d’ordenació territorial a què s’ha compromés el Govern de la Generalitat. El ple també va discutir un informe sobre una possible nova Llei de Patrimoni, ja que l’actualment vigent té vora 20 anys i en alguns aspectes ha quedat desfasada.

D’altra banda, el CVC va aprovar l’entrega de la Medalla del Consell a la Fundació Rolser-Server i Pérez, de Pedreguer, per la seua trasca de mecenatge a favor de la cultura, l’esport i la ciència valencians. La medalla es lliurarà pròximament en la seu de Consell del Palau de Forcalló.

Finalment, també es va determinar que la Declaració del CVC sobre el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència (11 de febrer) reba el nom de “Declaració de Pedreguer”, en honor a la localitat que n’ha acollit l’aprovació. L’esmentat document fa una crida a augmentar la visibilitat de la labor científica de les dones per mitjà d’una presència permanent en el camp educatiu i en els mitjans de comunicació, incloent-hi campanyes i accions singulars que ho mostren, com a via per acabar amb la discriminació de gènere i afavorir el desenvolupament social igualitari.

Després d’haver-se aprovat les qüestions esmentades va començar el ple extraordinari, amb la presència dels membres de l’Ajuntament encapçalats per l’alcalde, Sergi Ferrús, alcaldes i regidors de la comarca i el públic que ha volgut assistir-hi. El president del Consell, Santiago Grisolía, va agrair a Ferrús la invitació a Pedreguer i l’ha felicitat per l’última notícia que ha protagonitzat l’Ajuntament en matèria cultural: la compra d’un immoble per allotjar el futur museu d’Història i Etnografia del municipi. Al seu torn, Ferrús va agrair al Consell la visita i va recordar la importància de la cultura per al desenvolupament humà i el paper fonamental de les institucions públiques en la promoció i el foment d’aquesta. En aquest sentit, va voler felicitar la Fundació Rolser-Server i Pérez, clar exemple de compromís social amb la cultura, per la distinció rebuda.

En acabar el ple, el Consell i el públic assistent van poder gaudir d’un concert d’orgue a l’església de la Santa Creu. Vicent Giner, organista titular de Pedreguer, hi va interpretar un seguit de peces d’autors valencians i internacionals contemporanis de l’arquitecte Gilabert. Els membres del Consell van poder conéixer de primera mà el magnífic orgue Grenzig, que enguany compleix 20 anys i que fóu donat al municipi precisament per la guardonada Fundació Rolser-Server i Pérez. El Consell va visitar també, finalment, les exposicions de Ramon Pérez (“Retrospectiva Bicentenari Antoni Gilabert 1992”), de l’Associació Fotogràfica i Audiovisual de Pedreguer (“Obres d’Antoni Gilabert a la ciutat de València”) i de l’alumnat de Dibuix Artístic de l’IES Pedreguer (“Una visió d’Antoni Gilabert”), organitzades amb motiu de l’efemèride gilabertiana.

Comparteix

Icona de pantalla completa