Diari La Veu del País Valencià
Homenatge a Paco Aura i als alcoians deportats
L’acte tindrà lloc diumenge 23 de febrer al pont Francisco Aura Boronat

L’Ajuntament organitza un homenatge a Paco Aura i als alcoians deportats als camps de concentració

L’Ajuntament d’Alcoi està ultimant els detalls de l’acte en homenatge a Paco Aura i als alcoians republicans que van ser deportats als camps d’extermini nazis. Aquest acte tindrà lloc el diumenge 23 de febrer i s’iniciarà a les 13 hores en el pont Francisco Aura Boronat, junt al passeig Ovidi Montllor.

Segons indica el regidor de Cooperació, Solidaritat i Pau Jordi Tormo, “aquest acte s’emmarca en dues efemèrides: per una banda, la inauguració ara fa unes setmanes del pont dedicat a Paco Aura i, per altra banda, la commemoració dels 75 anys de la fi de la Guerra Civil. Volem homenatjar a Paco Aura com es mereix. El dia de la inauguració del pont va ser una jornada reivindicativa per a molts alcoians i alcoianes i entitats socials, polítiques i educatives. Ara volem convidar-nos tots a sumar-se a la festa d’homenatge a Paco Aura i als alcoians deportats amb un acte senzill, però amb molt simbolisme i que volem que siga un acte de tota la ciutadania per a recuperar la memòria històrica i apostar per la cultura de pau i la no violència”.

A l’acte es descobrirà el cartell del topònim del pont Francisco Aura Boronat, així com un panell explicatiu de la seua vida. Cal recordar que Aura ja va ser homenatjat l’any 2005 sent-li concedida la Medalla d’Honor de l’Ajuntament d’Alcoi.

A més, en aquest dia també tindran un protagonisme especial els 22 alcoians republicans que van ser deportats als camps d’extermini nazis. Segons Jordi Tormo, “la seua majoria van ser deportats al camp de Mauthausen-Gusen (Àustria), on van conèixer la por, la tortura, la mort i el genocidi, sobrevivint en les condicions més precàries a la barbàrie del nacionalsocialisme fins a l’alliberament del camp el 5 de maig de 1945 per part de l’XI Divisió Blindada de l’exèrcit nord-americà”.

L’Ajuntament d’Alcoi també recordarà aquest dia als 22 alcoians que van ser capturats pels nazis, deportats i empresonats en els camps de l’exèrcit alemany. Per a això, es descobrirà una placa per homenatjar-los i recordar-los.

Alcoians deportats als camps d’extermini nazis

Francisco Aura Boronat
José Bonet Domínguez
Emilio Catalá López
Enrique Cortés Cantó
Jorge Cortés Faus
Víctor Escrivá Chorro
Francisco García Esquitino
José Garrido Monllor
Francisco Grau Ibáñez
José Jordá Santamaría
Joaquín Linares Gisbert
Emilio Marqués Aracil
Rafael Monllor Berenguer
Vicente Montaud Ferrer
Joaquín Navarro Ferri
Emérito Payá Rombeu
Ernesto Pérez Alemany
Antonio Reig Llopis
Manuel Rosas Rodríguez
Pedro Ruiz Sánchez
Antonio Sirera Doménech
Juan Tur Coloma

Comparteix

Icona de pantalla completa